Companii

Luca Militello, directorul Spitalului Monza: De ce un cardiolog român specialist ar trebui să rămână la un spital de stat când în Germania poate câştiga 6.000 de euro?

Luca Militello, directorul general al Spitalului Monza din Bucureşti: Nu este posibil ca Monza, Sanador, Polisano nu îndeplinesc criterii să fie admise la un program naţional, dar Spitalul Municipal se califică să primească banii de la stat

Luca Militello, directorul general al Spitalului Monza din Bucureşti: Nu este posibil ca Monza, Sanador, Polisano nu îndeplinesc criterii să fie admise la un program naţional, dar Spitalul Municipal se califică să primească banii de la stat

Autor: Georgiana Mihalache

22.09.2016, 00:05 2481

„Sistemul medical românesc este în colaps total“ este afirmaţia prin care Luca Militello, di­rec­torul general al Spitalului Monza din Bu­cureşti, şi-a început discursul în prima zi a conferinţei ZF Health & Pharma, atrăgând atenţia că spitalele de stat riscă să rămână fără medici specialişti.

„Din analiza simplă, din fluxul de medici, în doi, trei ani spitalele de stat riscă să rămână fără medici şi problema majoră este cea de resursă umană. De ce un cardiolog român specialist ar trebui să rămână la un spital de stat cu un salariu între 3.000 şi 5.000 de lei, când în Germania poate câştiga 6.000 de euro?“, a întrebat Luca Militello.

Nici condiţiile din spitale nu-i motivează pe medici să rămână în ţară, Luca Militello amintind de situaţia din toaleta Spitalului Universitar din Bucureşti prezentată de Ziarul Financiar, în care se puteau observa condiţiile precare de igienă. „De ce un chirurg cardiovascular ar trebui să ră­mână în ţară în condiţiile pe care le-am văzut?“ a fost întrebarea directorului Spitalului Monza, care a menţionat că situaţia de la Spitalul Muni­ci­pal se va rezolva după ce a atras atenţia presei, însă mai sunt alte 100 de spitale în ţară unde lucrurile sunt asemănătoare, iar acolo nu se vor găsi soluţii.

Ieri, Inspecţia Sanitară a închis temporar secţia a II-a a Spitalului de Pneumofiziologie din Aiud (judeţul Alba), acolo unde au fost filmaţi şoareci şi urechelniţe, potrivit Ministerului Sănătăţii, decizia fiind luată tot după „apariţia imaginilor publice“.

Directorul general al Spitalului Monza a arătat că la inaugurarea unei secţii de chirurgie pe­diatrică în cadrul Spitalului Grigore Alexandrescu din Capitală, managerul spitalului a spus că vor veni medici din străinătate să opereze. „La întrebarea ziariştilor unde sunt medicii, răspunsul a fost că se va începe cu o echipă din Austria, apoi va veni o echipa din SUA. Ar trebui să ne fie ruşine“, a fost concluzia lui Militello.

Şeful Spitalului Monza a arătat că dintre cei 800 de copii care se nasc anual cu o malformaţie con­genitală, doar 400 ajung să fie operaţi în Ro­mânia sau în străinătate, iar unele dintre cazurile trimise în spitale din afara ţării ar putea fi soluţionate în ţară, pe bani mai puţini.

„800 de copii se nasc cu o malformaţie congenitală în România. În spitalele de stat se operează 200. În spitalele private se operează 100, dintre care 90 la noi (Monza – n.red.) şi 100 cu for­mularul E 112 se trimit în străinătate. Statul plăteşte aici pentru un caz de chirurgie cardio­vas­culară 6.000 de lei prin programul naţional şi în străinătate plăteşte pentru acelaşi caz, care poate fi rezolvat aici, peste 20.000 de euro“, a spus Luca Militello, prezent la conferinţa ZF Health & Pharma Summit  2016.

Spitalul Monza, care ocupă locul 10 în topul unităţilor private realizat de Ministerului Sănătăţii, cu 134 de paturi, ar putea opera 400 de copii cu malformaţie congenitală dacă ar primi banii pe care statul roman îi foloseşte pentru a trimite doar 100 de copii în străinătate, a susţinut directorul general al Monza. Acesta a criticat strategia prin care statul admite programele naţionale pentru anumite spitale precum cel Universitar, arătând că „nu este posibil ca Monza, Sanador, Polisano nu îndeplinesc criterii să fie admise la un program naţional, dar spitalul Municipal se califică să primească banii de la stat“.

Luca Militello a menţionat că le-a prezentat tuturor miniştrilor sănătăţii din ultimii ani datele privind copiii care se nasc cu malformaţii congenitale, iar aceştia i-au dat dreptate, deşi nu au prezentat o soluţie pentru această problemă. „Între timp, 400 de copii pe an mor în România, aceasta este realitatea“.

Spitalul Monza din Capitală este una dintre cele mai mari investiţii de la zero în sistemul privat de sănătate. Unitatea a fost deschisă în 2012 după investiţii de 40 milioane euro, fiind specializat în chirurgie cardiovasculară. Anul trecut, compania Centrul Medical Policlinico di Monza a avut o cifră de afaceri de 57,5 mil. lei, în creştere cu 37% faţă de 2014, dar nivelul pierderilor raportate a rămas la 19 mil. lei, la fel ca în urmă cu un an. Compania figurează cu aproape 200 de angajaţi, potrivit datelor de la mfinante.ro. Date anterioare ale ZF arată că spitalul este controlat de familia De Salvo, care deţine mai multe unităţi medicale şi în Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO