Companii

Lucrările de construcţii au scăzut cu aproape 11% în primele 10 luni

Lucrările de construcţii au scăzut cu aproape 11% în...

Autor: Andreea Neferu

10.12.2014, 11:09 195

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primele 10 luni ale acestui an cu 10,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Cea mai importantă scădere a fost înregistrată de lucrările de construcţii inginereşti (de infrastructură), de 26,6% în primele 10 luni. De asemenea, lucrările de reparaţii capitale au consemnat un declin de 20% în aceeaşi perioadă, în timp ce în domeniul clădirilor rezidenţiale a existat un plus consistent, de 34,5%.

Comparativ cu luna octombrie a anului trecut, a doua lună de toamnă din acest an a adus un declin de 11,8% pe lucrări de construcţii în ansamblu. De asemenea, lucrările inginereşti au consemnat cea mai puternică scădere – 24,3%, în timp ce rezidenţialul a avut un plus de 68,1%.

Reducerea volumului de construcţii vine pe fondul unei micşorări a investiţiilor în economie, în special publice, în contextul în care statul a urmărit o politică de reducere a deficitului bugetar anul acesta. Mai mult, în primele 10 luni execuţia bugetară arată un excedent de 0,29% din PIB, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Cheltuielile pentru investiţii s-au ridicat în primele 10 luni la 20,3 miliarde de lei (4,6 miliarde de euro), în scădere cu peste 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO