Companii

Lukoil: Consumul de carburanti s-ar putea reduce cu 10-20%

04.01.2009, 17:43 58

Lukoil Romania, filiala locala a grupului petrolier rusesc Lukoil, care detine o cota de piata de 25% pe segmentul distributiei de carburanti, lanseaza una dintre cele mai pesimiste estimari in ceea ce priveste consumul de produse petroliere pentru inceputului anului 2009: o scadere de 10-20% a volumelor vandute din primavara, perioada in care vor fi resimtite cel mai acut efectele actualei situatii de pe pietele internationale.

"Efectele crizei asupra consumului de carburanti nu se vad acum, in perioada rece, care este oricum caracterizata printr-un consum de produse petroliere scazut comparativ cu alte perioade ale anului. Impactul major s-ar putea resimti in primavara lui 2009, cand consumul ar putea scadea cu 10-20% ca urmare a incetinirii activitatii din constructii", spune Andrei Chirilescu, director general adjunct in cadrul Lukoil Romania.
Sectorul constructiilor este unul dintre cele mai afectate ca urmare a situatiei create pe piata locala de criza internationala. Spre exemplu, potrivit celor mai recente informatii din partea Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii, criza imobiliara a dus la suspendarea lucrarilor a circa 30% din santierele incepute anul acesta, atat din Bucuresti, cat si din principalele orase din tara: Cluj, Timisoara, Brasov sau Constanta, urmand ca peste 50.000 de muncitori sa fie disponibilizati.
Estimarea reprezentantului Lukoil, cea mai pesimista din industrie, este insa in ton cu prognozele lansate de ceilalti mari jucatori de pe piata petroliera locala, care estimeaza pe intreg anul 2009 scaderi semnificative ale ritmului de crestere a volumelor vandute comparativ cu evolutia de anul trecut.
Astfel, reprezentantii grupului petrolier Rompetrol cred ca piata va mai creste anul acesta cu cel mult 2-3% fata de 2008, ritmul fiind mult sub nivelul de 8% inregistrat anul trecut.
OMV Romania si reprezentantii Petrom, cea mai mare companie locala, spun ca se asteapta la un ritm de crestere al vanzarilor de maxim 4-5%, de doua ori mai scazut fata de ritmul de 8-10% inregistrat anul trecut.
Desi in ultimele luni pretul de vanzare al produselor petroliere a scazut cu circa 30% fata de maximul atins in vara anului trecut, cand barilul de petrol ajungea aproape de pragul de 150 de dolari, acest lucru nu a dus la o crestere a cererii de produse rafinate.
Lukoil Romania a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 4,087 miliarde de lei (1,224 miliarde de euro) si un profit net de 15,9 milioane de euro.
Potrivit ultimelor estimari ale reprezentantilor companiei, pentru 2008 este asteptata o crestere de circa 4% a cifrei de afaceri, in contextul in care compania incearca sa-si pastreze acelasi nivel al profitului operational ca in 2007, respectiv 97 de milioane de lei (29 de milioane de euro).
Principalii concurenti ai Lukoil Romania pe piata locala sunt Petrom care controleaza peste 30% din piata, Rompetrol care are o cota de circa 25%, similara cu cea a Lukoil, MOL Romania, filiala locala a grupului petrolier ungar MOL, Agip Romania si OMV Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO