Companii

Lukoil intenţionează să foreze în 2015 două puţuri în apele româneşti ale Mării Negre

Lukoil intenţionează să foreze în 2015 două puţuri...

Autor: Anca Dumitrescu

26.06.2015, 00:03 363

Lukoil intenţionează să investească 200-300 de milioane de dolari în forarea a două noi puţuri offshore în România. Lucrările la primul puţ au început în luna noiembrie.

Pe ansamblu, Lukoil este pregătită, în cadrul programului aferent perioadei 2014-2015, să foreze cinci puţuri în apele româneşti ale Mării Negre, din care trei sunt obligatorii şi două opţionale.

Cheltuielile pentru explorare şi producţie ale Lukoil în România au crescut semnificativ anul trecut, la 189 de milioane de dolari, de la doar 7 milioane de dolari în 2013, pe fondul începerii activităţilor de explorare în Marea Neagră.

În luna septembrie a anului trecut, Lukoil a cerut ANRM să aprobe prelungirea cu şase luni, până în mai 2015, a fazei obligatorii de explorare a unui perimetru din Marea Neagră, din cauza unor întârzieri privind aducerea unei platforme de foraj din Golful Mexic şi a unor acumulări de gaze "potenţial periculoase" în zona de foraj.

Perioada de explorare a perimetrului EX–29 Est Rapsodia a fost stabilită la 5 ani de la data intrării în vigoare a acordului de concesiune, respectiv 4 noiembrie 2011, şi este împărţită în două faze, una obligatorie şi una opţională.

În 2011, Guvernul a aprobat două acorduri petroliere de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare în perimetre româneşti de câte 1.000 km pătraţi din Marea Neagră, Est Rapsodia şi Trident, încheiate între ANRM şi asocierea de firme Lukoil Overseas ( parte a grupului Lukoil)-Vanco International.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO