Companii

Lukoil şi Petrom pun 600 mil. € în energie

Autor: Roxana Petrescu

03.02.2011, 23:40 26

Ruşii de la Lukoil şi Petrom, cea mai mare companie românească,sunt pe cale de a finaliza în 2011 investiţii de peste 600 demilioane de euro în unităţi de producere a energiei electrice.Acestea sunt printre puţinele proiecte energetice , din surseconvenţionale, realizate în ultimii 20 de ani care aduc primelefisuri în ceea ce priveşte monopolul statului în acest domeniu.

Astfel, Lukoil a finalizat o investiţie de 160 mil. dolari (115mil. euro) în modernizarea unei unităţi de producţie aelectricităţii pe platforma rafinăriei Petrotel din Ploieşti, întimp ce Petrom este practic pe ultima sută de metri în finalizareaunui greenfiled de 860 MW, mai mare decât un reactor al centraleide la Cernavodă, în valoare de 500 de milioane de euro la Brazi, peplatforma rafinăriei Petrobrazi. Ambele companii petroliere îşi vorasigura atât consumul propriu de energie din aceste investiţii, darcea mai mare parte a electricităţii va fi vândută în piaţă.

Anunţul finalizării investiţiei Lukoil a fost dat în prezenţalui Vagit Alekperov, preşedintele gigantului petrolier rusesc cuafaceri de peste 81 miliarde de dolari în 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO