Companii

Lukoil: Vanzarile de carburanti au scazut cu 18% in ianuarie

04.02.2009, 19:49 24

Lukoil Romania, companie cu afaceri de circa 1,5 mld. de euro care controleaza 25% din piata distributiei de carburanti, spune ca prima luna a anului 2009 a adus o scadere de 18% a volumelor vandute pe piata locala comparativ cu luna ianurie a anului trecut din cauza situatiei economice. In cel mai pesimist scenariu luat in calcul de companie situatia va fi la fel pentru intreg anul 2009, stagnarea vanzarilor fiind deja considerata varianta optimista pentru acest an.

"Situtatia economica, micsorarea nivelului de lichiditati, santiere de constructii mai putine. Acestea sunt cauzele care au stat la baza unei scaderi atat de spectaculoase a consumului de carburanti in ianuarie", spune Constantin Tampiza, directorul general al Lukoil Romania.
Tampiza spune ca anul acesta nu va inchide benzinarii pentru a mai putea reduce din costuri, dar ca nici nu va mai construi sau achizitiona unele noi. Tot ce inseamna cheltuieli in plus vor fi taiate, angajatii care se apropie de pensionare vor fi eliminati, iar bugetul de investitii va fi redus la minimium astfel incat compania sa treaca peste acest an de criza al carei apogeu il vede in lunile aprilie-mai.
"Aveam planificate investitii in retehnologizare anul acesta de circa 10 milioane de dolari. Noi ne-am facut bugetul pentru 2009 la un baril de circa 50 de dolari, iar in aceste conditii investitiile se reduc pana la 1,5 milioane de dolari in achizitia de tehnologie IT si in unele reparatii mici. Nu cred in pretul barilului de 80 de dolari", explica Tampiza.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO