Companii

Magazinele in franciza aduc o crestere de 4% grupului Romstal

Magazinele in franciza aduc o crestere de 4% grupului Romstal

Enrico Perini, presedintele si actionarul majoritar al grupului Romstal: Vanzarile la nivelul Romaniei s-au ridicat la 223 de milioane de euro

11.02.2009, 17:54 65

Grupul Romstal, controlat de omul de afaceri Enrico Perini, si-a bugetat pentru acest an o crestere de 4% a cifrei de afaceri, pana la circa 570 mil. euro, odata cu extinderea cu 19% a numarului de magazine in franciza.

"La finalul anului 2009, grupul Romstal estimeaza afaceri de minim 570 de milioane de euro si de asemenea ne dorim sa extindem reteaua de francize Romstal cu 19%, de la 105 francize cat detinem in prezent, la 125 de francize. Speram sa atingem acest obiectiv prin renuntarea la taxa de intrare in sistem in 2009", a declarat Enrico Perini, presedintele si actionarul majoritar al grupului Romstal.
Pana in acest an, franciza Romstal era acordata pentru o taxa de 10.000 de euro.
Orasele vizate de companie pentru acordarea de francize sunt cele cu peste 20.000 de locuitori, noile locatii avand acces la peste 20.000 de produse specializate termo-hidro-sanitare, electrice si ceramice.
Grupul a realizat in 2008 o cifra de afaceri de 550 mil. euro, in crestere cu 8% fata de vanzarile din 2007, care s-au ridicat la aproximativ 500 de mil. de euro, sub estimarile initiale care prevedeau o majorare a vanzarilor de 30%. "In prima jumatate a anului trecut compania Romstal a inregistrat o crestere de 30% fata de aceeasi perioada din 2007. Modul in care a evoluat piata in a doua parte a anului a determinat insa o scadere de 30% in decembrie 2008, comparativ cu decembrie 2007. Per ansamblu insa, in 2008 cifra de afaceri a grupul Romstal a inregistrat o crestere de aproximativ 8% fata de anul precedent, ajungand la nivelul de 550 de milioane de euro", a afirmat Perini.
Grupul Romstal, infiintat in 1994, mai este prezent in Italia, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Moldova si Rusia, vanzarile externe ridicandu-se la aproximativ 328 mil. euro din total, adica peste jumatate din business.
"Cifra de afaceri a companiei la nivel european a fost de 328 de milioane de euro, in timp ce vanzarile la nivelul Romaniei s-au ridicat la 223 de milioane de euro", a spus Perini.
Corectia pietei constructiilor a dus in 2008 la disponibilizarea a 150 de angajati Romstal, in prezent efectivul grupului ridicandu-se la 1.150 de salariati. Pentru acest an nu sunt anuntate alte disponibilizari insa o decizie cu privire la inchiderea magazinelor neprofitabile nu este luata inca.
"Momentan Romstal are cu 25% mai putini angajati decat in 2008. In locul personalului care a plecat voluntar in 2008 nu au mai fost facute angajari, insa in conditiile scaderii pietei constructiilor, unde Romstal activeaza ca distribuitor, grupul a disponibilizat 150 de persoane", a adaugat directorul Romstal.
Ca strategie pentru 2009, grupul a anuntat ca se va axa mai mult pe sustinerea si dezvoltarea instalatiilor de incalzire care utilizeaza energia regenerabila, indiferent daca Guvernul va demara sau nu programul guvernamental "Casa verde", de promovare si subventionare a dotarii locuintelor cu instalatii de incalzire pe baza de energii regenerabile.
"Romstal deja isi stabilise ca obiectiv sustinerea dezvoltarii instalatiilor ce utilizeaza energia regenerabila, renuntarea sau amanarea programului 'Casa Verde' din partea Guvernului, reprezentand pentru grup o provocare de a comunica pe scara cat mai larga utilizatorilor potentiali oportunitatea reprezentata de utilizarea acestor produse", a incheiat Perini.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO