Companii

Mai are familia Penescu sanse sa evite falimentul PIC dupa ce inchide si ultimul magazin trimitand 1.000 de oameni acasa?

Mai are familia Penescu sanse sa evite falimentul PIC dupa ce inchide si ultimul magazin trimitand 1.000 de oameni acasa?
06.01.2010, 00:00 807

Grupul detinut de fratii Ilie si Cornel Penescu, care in 2008avea 3.000 de angajati si rulaje de 150 mil. euro, ramane astfelfara principala sursa de venit, activitatea din comert generandpeste 80% din cifra de afaceri.

"Speram ca in februarie, cand va avea loc intalnireacreditorilor, sa fie acceptat planul nostru de reorganizare si sagasim cat mai repede cumparatori pentru activele grupului", adeclarat Ilie Penescu, coproprietarul PIC.

CornelPenescu, cel care conducea grupul, se afla in arest de anul trecutdin cauza scandalului mituirii arbitrilor de fotbal. El detineclubul de fotbal FC Arges.

Planul de reorganizare propus de actionari si de administratoruljudiciar al companiei se bazeaza pe reluarea aprovizionarii reteleisi pe vanzarea activelor grupului, cele mai importante dintreacestea fiind spatiile a 5 hipermarketuri in afara Capitalei.

In ultimele luni, retailerul a purtat discutii cu furnizoriipentru a-i convinge sa reia livrarea in conditii normale catrehipermarketuri, insa fara rezultat.

Singurele magazine inca operationale dupa intrarea ininsolventa, cele de la Craiova si Pitesti, au ramas astfel curafturile goale. In aceste conditii, consultantii juridicispecializati in insolventa spun ca grupul nu va reusi sa evitefalimentul daca nu va gasi noi surse de lichiditati. "Nu existaaproape nicio posibilitate ca o companie insolventa ramasa faraactivitate sa se reorganizeze fara a avea alte surse delichiditati. Ii trebuie "fresh money", fie din vanzarea unoractive, fie din gasirea unui investitor dispus sa aduca bani infirma in schimbul unor active sau actiuni", a declarat ArinStanescu, managing partner al firmei Stanescu Milos Dumitru siAsociatii si presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor inInsolventa din Romania (UNPIR).

Stanescu a mai precizat ca, in practica, un procent infim dincompaniile insolvente ramase fara activitate au reusit pana acum saevite intrarea in faliment.

Pana la jumatatea acestui an, doar o firma din 50 reusea sa sereorganizeze si sa-si continue astfel activitatea in conditiinormale, potrivit statisticilor. "Foarte greu va evita falimentul ocompanie aflata in insolventa care isi inchide activitatea; poateavea sanse mari doar daca creditorii vor arata o mare bunavointafata de debitor. De obicei bancile dicteaza la adunareacreditorilor, pentru ca ele au pus garantii pe active", a explicatadministratorul judiciar al unui alt retailer alimentar aflat ininsolventa, SPAR SRL din Arad. "De anul trecut din aprilie cautaminvestitori care sa preia activele hipermarketurilor PIC si care sane inchirieze apoi spatiile pentru a ne putea continua activitateade retail", a mai afirmat Ilie Penescu.

Ce se intampla daca se ajunge la faliment

"In urma valorificarii activelor unui retailer falimentar,primii care isi vor recupera creantele sunt creditorii cu garantii,apoi vor fi platite cheltuielile de lichidare a firmei si salariilerestante, apoi furnizorii care au emis facturi dupa intrararea ininsolventa, statul si restul creditorilor", a precizatStanescu.

Principalele banci creditoare ale retailerului PIC sunt BCR siBanca Transilvania, potrivit lui Penescu. Acesta a mai precizatanterior ca datoriile PIC catre toate bancile creditoare sunt injurul a 30 mil. euro.

Printre creditorii retelei se afla jucatori mari din industriaalimentara, precum grupul European Drinks, Ursus Breweries, TymbarkMaspex sau Strauss Romania.

A fost cel mai mare retailer alimentarroman

In urma cu doi ani, PIC era pe primul loc in topul retaileriloralimentari romani, cu cinci hipermarketuri operationale.

Grupul a intrat in insolventa cu datorii de aproximativ 60 mil.euro la banci, furnizori si alti parteneri de afaceri, potrivitdatelor furnizate anterior de companie. In 2007, cele mai mariactive detinute la acel moment de grup, patru hipermarketuri cugalerii comerciale, erau evaluate la 70-80 mil. euro, doua dintreacestea fiind aduse ca aport la capitalul social. Inainte de a cereintrarea in insolventa, fratii Penescu si-au reorganizat businessulsi au dat afara 1.200 de oameni.

Cum s-a ajuns aici?

Ilie Pensescu spune ca cea mai mare lovitura pentru afacerea PICa fost scaderea consumului din ultimul an, pe fondul crizei. Pesteaceasta s-a suprapus arestarea lui Cornel Penescu in primavara lui2009 pentru acuzatii de mituire a unor arbitrii din fotbal.

Cornel Penescu detine clubul de fotbal FC Arges si era implicatdirect in conducerea retelei PIC. Odata cu el a fost arestat, inacelasi dosar, si directorul general al grupului, Liviu Facaleata,unul dintre primii oameni cu care fratii Penescu au pus bazelebusinessului PIC la inceputul anilor '90.

Intr-un alt dosar aflat acum in instanta Cornel Penescu esteacuzat de procurorii anticoruptie ca ar fi dat mita pentru uncontrol superficial legat de respectarea Codului muncii la companiaPIC SA.

In ultimii 3-4 ani inainte de recesiune, fratii Penescu au mizatpe expansiune prin achizitii de terenuri, constructia celor patruhipermarketuri deschise in aceasta perioada fiind realizata decatre firma Pic Constructii. Actionarii retailerului au terenuriachizitionate anterior pentru expansiune si in Miercurea-Ciuc siPloiesti.

In afara de operatorul hipermarketurilor, din grupul PIC S.A.mai fac parte cateva firme de productie si ambalare a alimentelor,o companie de taxiuri, o tipografie si o firma de distributie,toate acestea avand sediile centrale in Pitesti. Reprezentantiicompaniei au precizat ca, in acest moment, 90% din afacerilegrupului nu mai au activitate, caderea businessului din comerttragand dupa sine si producatorul de zahar PIC si firma deconstructii detinute de fratii Penescu.

Ultima insolventa din retail in 2009

Insolventele au devenit in 2009 noul fenomen din comert, inlocul expansiunii: aproape 8.000 de retaileri au intrat de lainceputul anului in reorganizare sub protectia legii insolventei,potrivit statisticilor oficiale. Cei mai mari dintre acestia suntretelele de magazine Flamingo, Pic si Leonardo, dupa valoareavanzarilor raportate in 2008. In total sunt sapte retele mari demagazine alimentare si de electronice care au intrat la cerere ininsolventa anul trecut, pe fondul contractiei pietei.

In sectorul alimentar PIC a fost ultimul caz de intrare ininsolventa din 2009, dupa cele ale retelelor Trident si SPAR,operate de companii cu capital romanesc. Operatorii autohtoni desupermarketuri si hipermarketuri s-au dovedit pana acum maivulnerabili in fata crizei economice decat marile lanturi detinutede multinationale. In tabara multinationalelor, doar Carrefour,Interex si G'Market au apelat pana acum la inchideri de magazine,insa nu au facut reorganizari importante la nivelulbusinessului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO