Companii

Mai putine combine pentru Semanatoarea

07.11.2002, 00:00 283

Producatorul roman de masini agricole Semanatoarea Bucuresti a vandut in primele noua luni ale acestui an 165 de combine, cu 15% mai putin fata de anul trecut, cand vanzarile au fost de 186 de unitati.
"Daca anul trecut subventiile de la stat la achizitionarea de utilaje agricole au ajuns pentru o perioada de 5 luni, fiind de 1300 de miliarde de lei. In acest an, cele 300 de miliarde de lei nu au ajuns decat pentru cinci saptamani, astfel ca raportat la perioada de vanzari rezultatele noastre au fost mai bune ca anul trecut" a declarat Catalin Costache, director de marketing al companiei MYO-O, actionarul majoritar al Semanatoarea.
Aproape o treime din totalul vanzarilor de combine a fost realizat, potrivit lui Costache, printr-un sistem de leasing operational (asemanator unei inchirieri). "Procentajul este foarte mare, avand in vedere ca sistemul de leasing este desfasurat prin forte proprii, noi neavand in spate companii de profil care sa ne asigure finantare pentru vanzari" adauga Costache.
Singurul producator roman de combine de recoltat a realizat in prima jumatate a acestui an o cifra de faceri de 79 de miliarde de lei (2,4 milioane dolari). Pe ansamblul intregului an, oficialii estimeaza o cifra de afaceri de peste 5 milioane de dolari (180 de miliarde de lei) si un profit de 120.000 $ (4,2 miliarde lei). Anul trecut profitul companiei a fost de 5,8 miliarde de lei (200.000 $), in timp ce incasarile au fost de 141 miliarde de lei (4,85 milioane dolari).
Principalii concurenti ai Semanatoarea, care detine, potrivit propriilor declaratii, o cota de piata peste 60%, sunt producatorii straini, in principal New Holland, John Deere, Claas, Case, Landini, Lverda sau McCormick.
"Potentialul pietei ar fi in jur de 800 de combine pe an, insa datorita lipsei fondurilor, in prezent se vand pe piata romaneasca in jur de 200 de astfel de produse" mai spune Costache.
Firma MYO-O, societate cu capital integral romanesc, a fost infiintata in anul 1993 si avea ca obiect de activitate comertul cu masini si utilaje agricole produse de Tractorul Brasov si Semanatoarea Bucuresti. Compania a obtinut in 2001 un profit de 64 miliarde lei, raportat la o cifra de afaceri de 201 miliarde lei. MYO-O a depus recent singura oferta de cumparare a pachetului majoritar la Tractorul Brasov.
Privatizarea Semanatoarea, intinsa pe parcursul a aproape trei ani, a fost una dintre privatizarile cu mari probleme. Societatea si-a intrerupt activitatea pe 26 noiembrie 1998 datorita datoriilor foarte mari acumulate. La inceputul anului 1999 Fondul Proprietatii de Stat a hotarat trecerea societatii in lichidare administrativa, dupa ce anterior Adunarea Generala a Actionarilor de la SC Semanatoarea SA a decis deschiderea procedurii de faliment a societatii.
In urma a trei licitatii nereusite si a renuntarii la o oferta de 50 de milioane de dolari venita din partea New Holland, Fondul Proprietatii de Stat vinde, cu acordul sindicatului salariatilor de la Semanatoarea,  56,7% din actiunile societatii catre MYO-O S.A., pretul de oferta fiind de 68.630 lei/actiune. In prezent MYO-O desine 86,7% din actiunile Semanatoarea dupa ce la jumatatea lunii august capitalul companiei a fost majorat la 213,8 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO