Companii

Mall in faliment la Oradea, evaluat la 35 mil. euro. UniCredit are o expunere de peste 65 mil. euro

Mall in faliment la Oradea, evaluat la 35 mil. euro. UniCredit are o expunere de peste 65 mil. euro
19.05.2010, 23:39 594

Centrul comercial Tiago Mall Oradea, a carui constructie a fostfinalizata de mai bine de un an, dar nu a fost deschis in lipsachiriasilor, va fi scos la vanzare in cadrul unei licitatii custrigare al carei pret de pornire este 35,5 mil. euro fara TVA,dupa ce dezvoltatorul MLS Proiect Oradea, o subsidiara a grupuluiirlandez Mivan, a intrat in faliment.

Acesta este primul caz de centru comercial scos la vanzare dupace dezvoltatorul a intrat in faliment, de la declansarea crizeiimobiliare, pretul de pornire fiind practic la jumatate fata deinvestitia anuntata in realizarea mallului.

Pana acum au mai fost inchise sau suspendate centrele comercialeTrident din Sibiu si Armonia din Braila, dar nu au fost ulteriorscoase la licitatie.

"Societatea MLS Proiect Oradea a intrat in insolventa innoiembrie anul trecut, iar la prima adunare a creditorilor s-avotat in proportie de 80% intrarea in faliment a companiei, care afost declarat pe 30 aprilie. Din ce am vazut in piata, existainteres pentru achi­zitionarea acestui proiect, ramane de vazutcati investitori se vor inscrie la licitatie", a declarat AndreeaAnghelof, partener asociat al Casei de Insolventa Transilvania, lichidatorul judiciar al firmei.

Cum arata planul initial: 700 mil. euro in zece malluriTiago

Proiectul Tiago Mall Oradea, pentru a carui realizare a fostanuntata o investitie de 70 mil. euro, a fost finantat de bancaUniCredit, care este si principalul creditor al companiei.UniCredit Austria si UniCredit Tiriac au finantat in aprilie 2008proiectul de la Oradea cu 58 mil. euro si 25,2 mil. lei (6,7 mileuro), valoarea obligatiilor garantate de catre dezvoltatoriridicandu-se la 97 mil. euro, suma in care sunt incluse, pe langaprincipal, si dobanzile, comisioanele, spezele si alte cheltuieliestimate pentru recuperarea creditului.

Investitia de la Oradea facea parte dintr-un plan mai amplu alcompaniilor Mivan Development si Moritz Group, care detin firma MLSProiect Oradea. Investitorii planuiau sa construiasca 10 centrecomerciale in care urmau sa investeasca circa 700 mil. euro. Dintretoate pro­iectele anuntate, doar cel din Bucuresti, Liberty Center,a fost finalizat si livrat in 2008, de catre Mivan si familia Awdi,fosti proprietari ai Rodipet.

Pe langa mallurile din Bucuresti si Oradea, Mivan mai aveaterenuri in Bacau, Ploiesti, Targu-Mures, Brasov, Sibiu si Galati,pe care nu incepuse inca constructia. "Constructia mallului se aflaaproape de finalizare, mai sunt mici detalii de rezolvat. Eltrebuia sa fie gata inca de la inceputul anului trecut, insadezvoltatorul a intarziat inaugurarea, iar ulterior a intrat ininsolventa. Initial erau semnate contracte de inchiriere pentrucirca 15% din suprafata, insa acum nu mai stim", explica Anghelof.Licitatia pentru vanzarea mallului va fi organizata pe 3 iunie, iardocumentele de inscriere pot fi depuse pana la data de 2 iunie.

Datorii de 80 mil. euro

Potrivit ultimelor date financiare disponibile pe MinisterulFinantelor Publice, compania MLS Proiect Oradea avea datorii de286,7 mil. lei (77,9 mil. euro). Centrul comercial Tiago MallOradea ar trebui sa aiba o suprafata inchiriabila de 25.000 mp,dintr-o arie totala construita de 46.600 mp si o parcare pentru1.000 de masini. Suprafata totala a terenului este de 69.800mp.

Oradea este unul dintre orasele cu o oferta mare de spatiicomerciale. Proiectul Tiago era pozitionat la iesirea din orascatre Arad, in imediata vecinatate a parcului comercial ERAShopping Park. Ancorat de un hipermarket Carrefour, dezvoltatoriiproiectului ERA au reusit sa atraga si alti chiriasi, astfel ca audeschis centrul comercial inaintea celor de la Mivan. Ulterior,irlandezii au gasit cu greu retaileri dispusi sa deschida noimagazine in afara orasului, in conditiile in care in Oradea maieste operational un proiect de acest fel - Lotus Market.

Irlandezii de la Mivan mai au o subsidiara in pro­cedura deinsolventa, si anume firma de constructii Mivan Kier, care s-aocupat de constructia proiectelor Tiago Oradea, Liberty Center si aansamblului rezidential New Town din cartierul bucurestean Dristor.Mivan Kier avea in 2008 afaceri de 128 mil. euro si datorii de 20mil. euro.

Centre lovite de criza

  • La sfarsitul lunii iulie 2009 compania RED Management Capital adecis sa inchida centrul comercial Armonia din Braila din cauzanumarului mic de vizitatori si a vanzarilor slabe. Centrulcomercial a implicat o investitie de 45 mil. euro si a fost inchisdupa circa noua luni de functionare. Printre chiriasii proiectuluide la momentul inchiderii se numarau hipermarketul Carrefour, darsi alti retaileri precum Flanco, Sephora, Samsonite sauMondex.
  • Trident Shopping Center, primul centru comercial al retelei deretail alimentar Trident, detinuta de oamenii de afaceri Constantinsi Alina Mateescu din Sibiu, a fost inchis in august 2009 la doarpatru luni de la operare. Proiectul era ancorat de un hipermarketTrident cu o suprafata totala de 8.500 mp, iar investitia s-aridicat la 15 mil. euro.
  • Cinci hipermarketuri Pic, detinute de fratii Penescu de laPitesti, au fost inchise in 2009 in localitatile Pitesti, Craiova,Braila, Oradea si Calarasi, din cauza problemelor financiare cucare se confrunta grupul. Doua dintre ele, cele de la Craiova siPitesti, ar putea fi redeschise in luna iunie, potrivit unui anuntrecent al companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO