ZF 24

Manager din Rusia despre situaţia din ţară: Produsele alimentare sunt tot mai puţine, iar bunurile de folosinţă îndelungată se cumpără în nebunie

Manager din Rusia despre situaţia din ţară: Produsele...

Autor: Ioana David

16.12.2014, 16:35 6871
Un manager care lucrează în cadrul unei companii din Rusia a spus pentru Ziarul Financiar că problemele au început cu sancţiunile, atât cele impuse de Occident, cât şi cele pe care le consideră “autoimpuse”, s-au acutizat pe măsură ce preţul petrolului a scăzut, iar acum există o stare de panică dar până la această oră nu au avut loc mişcări de stradă.
 
În vara acestui an, Rusia a decis să nu mai importe alimente din ţările Uniunii Europe şi SUA, în timp ce Occidentul a limitat finanţarea companiilor ruseşti.
 
“Rata dobânzii a crescut la 17% ca o reacţie a speculanţilor care cumpărau euro sau valută convertibilă. Se luau credite în ruble, chiar şi de valuare mică, de la bancă, echivalentul a 20-30.000 de euro pe care le vindeau în piaţă atunci când valoarea rublei scădea (…) În doar câteva luni, prognoza de evoluţie a PIB-ului în 2015 a trecut de la poztivă la negativă, undeva aproape de minus 5%. Peste toate acestea s-a suprapus scăderea preţului petrolului care a ajuns la sub 60 de dolari barilul. Sancţiunile atât cele ale Occidentului faţă de Rusia, cât şi cele autoimpuse au dus la un fel de panică. Produsele alimentare din magazine sunt tot mai puţine iar bunurile de folosinţă îndelungată se cumpără la nebunie. Magazinele sunt aproape goale. Se simte o stare de criză de încredere, de panică”, spune managerul care nu a dorit ca numele să-i fie făcut public.
 
El explicat faptul că anumite grupe de produse, cum sunt cele din carne sau brânzeturile nu sunt în cantităţi suficiente, în timp produsele de folosinţă îndelungată sunt cumpărate la preţurile vechi, pentru ca oamenii să se pună la adăpost de creşterea preţurilor ce se va realiza odată cu actualizarea ratei de schimb.
 
Managerul mai spune că în mediul de afaceri din Rusia nu există temeri legate de faptul că ar putea să intre în default. Întrebat dacă managerii se gândesc la modalităţi pentru a-şI proteja businessurile în acest context, el a răspuns că nu deoarece este o situaţie de forţă majoră, iar evoluţia cursului de schimb va afecta pe toată lumea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO