Companii

Managerii văd o creştere a serviciilor şi scădere în construcţii

Managerii văd o creştere a serviciilor şi scădere în...

Autor: Raluca Ghinea

02.12.2015, 10:12 555

În cadrul anchetei de conjunctură din noiembrie, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%). Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice se va înregistra tendinţă de creştere (sold conjunctural +36%), în timp ce pentru fabricarea băuturilor tendinţa va fi de scădere accentuată (sold conjunctural -41%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%). Managerii estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare.

În activitatea de construcţii se va înregistra o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -30%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -28%). Managerii preconizează o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -16%), iar preţurile vor rămâne relativ stabile (sold conjunctural -2%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au prevăd pentru perioada noiembrie-ianuarie o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -2%).

Angajatorii prognozează o creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +16%), iar volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o relativă stabilitate (sold conjunctural -4%).

Totodată, managerii companiilor estimează o relativă stabilitate a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +1%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra o creştere moderată (sold conjunctural +11%), estimându-se o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -2%) şi a preţurilor de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor (sold conjunctural +1%).

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO