Companii

Marcel Cobuz, românul responsabil de fuziunea secolului în construcţii

Marcel Cobuz, românul responsabil de fuziunea secolului...

Autor: Andreea Neferu

04.04.2015, 14:15 1086

Românul Marcel Cobuz, fost CEO al subsidiarelor din Indonezia şi Irak ale producătorului francez de ciment Lafarge, se ocupă de procesul de preintegrare a gru­pului din Hexagon în gigantul LafargeHolcim, entitate ce va fi creată la vară prin fuziunea dintre Lafarge şi compania elveţiană Holcim, cea mai mare tranzacţie din industria mondială a construcţiilor din acest secol.

„Marcel Cobuz este project manager de integrare, fiind responsabil cu procesul de preintegrare a Lafarge în proiectul de fuziune Lafarge-Holcim. El se ocupă cu coordonarea proceselor lan­sate pentru pregătirea integrării celor două grupuri“, a declarat pentru ZF Sabine Wacquez, director adjunct pe relaţii cu presa în cadrul grupului Lafarge.

Cobuz şi-a început cariera în cadrul BNR şi a fost unul dintre cei care au pus bazele Bursei de Valori Bucureşti în România postcomunistă. El are o carieră de un deceniu şi jumă­tate în cadrul grupului Lafarge, ocu­pând de-a lungul timpului mai multe po­ziţii în cadrul companiei, printre care project manager la sediul central din Paris sau CFO pentru subsidiarele fran­cezilor din România şi Grecia, potrivit pro­filului executivului român de pe re­ţeaua de socializare business LinkedIn. De asemenea, între 2006 şi 2008 Cobuz a fost CEO al subsidiarei Lafarge din Indonezia, ocupându-se printe altele şi de reconstrucţia unei fa­brici afectate de tsu­namiul din 2004. În perioada 2008-2012, el a ocupat funcţia de CEO al Lafarge Irak, având în sub­or­dine 3.000 de angajaţi, iar din ia­nuarie 2012 a fost senior vicepresident pe ino­vare la sediul central al Lafarge. Din vara anului trecut, se ocupă de inte­gra­rea Lafarge în noua entitate ce va fi for­mată după fuziunea cu elveţienii de la Holcim.

A absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti, are un doctorat în economie globală şi cursuri de management în Elveţia şi Franţa.

Între 1995 şi 1998 a fost CEO pe pieţe de capital în cadrul băncii austriece Creditanstalt Investment Bank. A fost managing partner al societăţii de avocatură Cobuz şi Asociaţii şi vicepreşedinte al Ana Group.

Începând din 2000, a fost recrutat de grupul francez Lafarge, în cadrul căruia a lucrat de-a lungul timpului în poziţiile de project manager la sediul central, CFO pentru subsidiarele din România şi Grecia şi CEO al Lafarge Indonezia şi Lafarge Irak.

Din 2012 a fost numit senior vicepresident pe inovare la sediul central din Paris al Lafarge, iar din iulie 2014 se ocupă de preintegrarea Lafarge în noul gigant LafargeHolcim.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO