Companii

Marea Britanie, Germania şi Spania consumă jumătate din vinul românesc ajuns la export. România a trimis anul trecut pe pieţele externe 12,8 milioane de litri de vin în valoare de 22,6 mil. euro

Marea Britanie, Germania şi Spania consumă jumătate...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

21.07.2017, 00:05 600

Marea Britanie a fost anul trecut principala piaţa de destinaţie a vinurilor româneşti care au luat calea exportului, astfel că 19% din producţia de vin de pe plan local a ajuns în paharele britanicilor, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Vinuri (APEV) din România. ZF a luat în calcul exporturile în volum. Marea Britanie este urmată în clasament de Germania şi Spania.

Împreună, în aceste trei ţări ajunge aproape jumătate din exportul de vin al României. China se situează pe locul patru şi vine puternic din urmă într-un clasament dominat de ţări europene. În clasament se mai află şi SUA, cel mai mare consumator mondial de vinuri. Împreună, primele zece ţări din topul ţărilor unde România exportă cel mai mult vin reprezintă aproape 90% din livrările de vin în străinătate, conform calculelor ZF.

România a trimis anul trecut pe pieţele externe 12,8 milioane de litri de vin în valoare de 22,6 mil. euro, în scădere cu 8% în volum şi cu 6% în valoare, înregistrând astfel primul declin din ultimii cinci ani.

Declinul pieţei vine după un an 2015 cu exporturi record de peste 24 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO