Companii

Marian Şerban, directorul general adjunct CN Nuclearelectrica: Cauza a 70% dintre opririle neprogramate a fost identificată şi remediată

Marian Şerban, directorul general adjunct CN...

Autor: Răzvan Botea

04.05.2018, 15:02 681

După frecvenţa neobişnuit de mare a opririlor neprogramate, conducerea Nuclearelectrica a făcut o analiză a evenimentelor din 2015 şi până astăzi în cadrul căreia au stabilit că întreruperile au avut loc în proporţie de 70% din cauza excitaţiei reactorului, dar şi din cauza vremii nefavorabile, a spus Marian Şerban, directorul general adjunct CN Nuclearelectrica, în cadrul unei conferinţe de presă.

„A fost o situaţie cu totul particulară în această perioadă care nu se va mai repeta. În anul 2016 am decis să înlocuim sistemul de excitaţiei de la reactorul 1 cu o investiţie de peste 20 mil. dolari. În interiorul generatorului s-au lăsat nişte componente vechi, care s-au deteriorat de la vânt, ploaie şi aşa mai departe. Pentru unitatea 2 urmează ca în 2019 să se schimbe excitaţia, cu experienţa anterioară de la reactorul 1.”

Conducerea Nuclearelectrica a reamintit intenţia de a moderniza reactorul 1 în anul 2026, astfel încât să-i prelungească durata de funcţionare. „Durata de viaţă” a unui reactor nuclear este limitată, acesta deteriorându-se din cauza radiaţiilor.

„Proiectul va dura aproximativ  2 ani de zile, iar costurile vor fi de 1,2-1,5 mld. euro, deşi încă nu s-a realizat studiul de fezabilitate ca să se poată spune cu certitudine. După realizarea studiului de fezabilitate, vom stabili dacă va fi favorabil un aranjament pe obligaţiuni sau o finanţare prin bănci”, a spus Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica.

Directorul companiei a punctat faptul că din bugetul de investiţii pentru retehnologizarea reactorului 1 vor face pate şi surse proprii.

Retehnologizarea din 2026 ar fi a cincea intervenţie pentru prelungirea duratei de viaţă a unui reactor nucler care se face la o centrală nucleară, celelalte patru fiind un succes.

Unităţile 3 şi 4 ar putea fi funcţionale după 2030, în acest moment desfăşurându-se negocieri cu compania chineză China Nuclear.

„Dacă operăm conform strategiei de investiţii în baza căreia ne desfăşurăm negocierea cu partea chineză pentru (reactoarele – n. red) 3 şi 4, Nuclearelectrica ar prelua contractul de mentenanţă pentru unităţile 3 şi 4, partea română ocupându-se de proiectare şi construcţie”, a mai spus directorul general Cosmin Ghiţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO