Mariana Gheorghe, Petrom: Dacă vor fi destule gaze în Marea Neagră, discutăm şi de alte pieţe

13 aug 2014 Autor: Radu Bostan

Marea întrebare este dacă gazoductul dintre zăcământ şi ţărm va veni direct în România sau se va lega de South Stream, proiectul promovat de grupul rus Gazprom şi susţinut, mai nou, de austriecii de la OMV, proprietarii Petrom.

OMV Petrom (SNP) şi-a anunţat ieri rezultatele pentru primul semes­tru din 2014, care a adus o scădere a vân­ză­rilor din cauza noii accize şi a profi­tului din cauza noilor taxe „pe stâlp“. La nivelul întregii companii, profitul net atribuibil acţionarilor a scăzut cu 42%, până la nivelul de 1,38 mld. lei (312 mil. euro).

Într-o discuţie cu ZF, Mariana Gheor­ghe, CEO al Petrom, a vorbit despre programul de explorare de hidrocarburi din Marea Neagră, cel mai important proiect investiţional al producătorului de petrol şi una dintre priorităţile acţionarului majoritar, austriecii de la OMV. Interesele de la Marea Nea­gră ale grupului austriac se materializează atât prin activitatea Petrom, cât şi prin faptul că OMV este un partener al Gazprom în gazoductul South Stream, iar CEO-ul OMV, Gerhard Roiss, un susţinător vocal al proiectului.

În acest context, presa internaţională a scris recent că gazele naturale extrase din apele teritoriale ale Româ­niei şi Bulgariei ar putea fi transportate prin South Stream către Europa Cen­trală, inclusiv Austria, un nod al comerţului cu gaze. Mariana Gheorghe a precizat însă că viabilitatea comercială a pungii de gaze descoperită acum doi ani în perimetrul Neptun este încă nedovedită, astfel că discuţiile despre destinaţia ga­zelor sunt premature. „Pen­tru noi gazul din Marea Nea­gră încă este incert, este nedeterminat, va mai dura câţiva ani înainte de a vedea o decizie comercială, de exploatare a acestui zăcământ.“

Analiştii se aşteaptă ca UE să permită realizarea South Stream doar cu condiţia ca Gazprom să permită şi altor producători sau furnizori accesul la gazoduct.

Premierul Victor Ponta, care a vizitat ieri platforma petrolieră folosită de Petrom şi ExxonMobil, a declarat că gazele extrase vor in­tra în sistemul naţional de transport, în urma unui acord semnat între cele două companii şi Transgaz. Şefa Pe­trom subliniază însă că gazul produs la Marea Neagră va fi livrat cu prioritate către piaţa locală, deoarece se află cel mai aproape, dar ar putea lua drumul şi altor destinaţii.

„Prima prioritate a oricărui vân­ză­tor este să vândă în piaţa locală. A doua prioritate este să vândă în pieţele în­ve­cinate, din motive comerciale, costul de transport este mai mic. Dacă vom avea volume mai mari, discutăm despre alte desti­naţii, însă la această oră nu avem de ce să vorbim, de un canal sau altul de distribuţie, pentru că ne concen­trăm asu­pra evoluţiei dezvoltării pro­iectului şi a celorlate componente pen­tru decizia finală“, a spus CEO-ul Petrom.

 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.08.2014

 
Read this article in english on www.ZFenglish.com
Cuvinte cheie:
petrom
, gaze
, marea neagra
, piata
, mariana gheorghe
, cauza
, scadere
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide