Companii

Marii vânători de vânt. Topul celor mai mari 25 de proiecte eoliene din România

Marii vânători de vânt. Topul celor mai mari 25 de...

Autor: Roxana Petrescu

04.04.2013, 12:50 2253

În topul celor mai mari trei proiecte eoliene din România şi-a făcut loc şi un antreprenor local, omul de afaceri suedez de origine română Emanuel Muntmark.

Medaliile de aur şi argint au fost însă adjudecate de cehii de la CEZ, care au umplut două comune dobrogene, Fântânele şi Cogealac, cu 600 de turbine. Proiectul în care cehii au investit 1,1 miliarde de euro a fost însă dezvoltat iniţial de acelaşi Muntmark.

În total, în acest moment în România există 25 de mari parcuri eoliene care intră în responsabilitatea dispecerului energetic, adică răspund la comenzile acestuia în vederea funcţionării în condiţii de siguranţă a sistemului, cu o capacitate totală de aproape 1.900 MW în care s-au realizat investiţii de circa 3 miliarde de euro. Pe lângă aceste mari proiecte, mai sunt o serie de parcuri de mici dimensiuni, care nu intră sub controlul dispecerului energetic naţional, a căror capacitate este de peste 200 MW, potrivit datelor publicate de Transelectrica pe data de 01.04.2013.

Astfel, în total, în acest moment România are proiecte eoliene cu o capacitate similară cu trei reactoare nucleare de la Cernavodă. Clasamentul celor mai mari 25 de proiecte eoliene este dominat de investitori străini, dar printre ei şi-au făcut loc şi câţiva oameni de afaceri români.

Omul de afaceri suedez de origine română Emanuel Muntmark, unul dintre cei mai puternici dezvoltatori de proiecte eoliene din România, mai are puţin şi va finaliza o investiţie de peste 200 de milioane de euro într-un parc cu o capacitate de 150 MW, amplasat în comuna Pantelimon din nordul Constanţei.

Deocamdată, potrivit datelor Transelectrica, parcul a ajuns la o capacitate de 123 MW, turbinele fiind încă în probe. La finalul anului 2011, una dintre firmele controlate de Muntmark a obţinut o finanţare de 68 de milioane de euro de la banca austriacă Erste pentru construirea parcului eolian din comuna Pantelimon.

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă, proprietarul grupului de companii Asesoft, cu activităţi în domeniul IT&C, a realizat, alături de alţi investitori, un proiect eolian de peste 100 de milioane de euro în judeţul Galaţi. Proiectul este acum în probe şi are o capacitate instalată de 70 MW.

Până în acest moment cel mai puternic investitor în sectorul eolian este grupul CEZ, urmat de Enel cu proiecte de peste 400 MW şi de portughezii de la EDP cu 310 MW, potrivit datelor Transelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO