Companii

Marile companii platesc anual 100 mil. euro pentru a sta in cele mai importante cladiri de birouri din Bucuresti

Marile companii platesc anual 100 mil. euro pentru a sta in cele mai importante cladiri de birouri din Bucuresti
27.01.2009, 19:20 401

Cele 15 proiecte operationale de birouri, alese drept reprezentative pentru piata locala de profil, au o suprafata inchiriabila totala de circa 460.000 de metri patrati, adica aproape jumatate din piata de birouri a Capitalei.

Calculat la o chirie medie de 18 euro/metrul patrat/luna, pe parcursul unui an proprietarii acestor cladiri incaseaza venituri de 100 de milioane de euro de la cei mai mari jucatori din economie.
Dintre proiectele alese, in cladiri precum America House din Piata Victoriei sau Charles de Gaulle Plaza din Piata Aviatorilor nivelul mediu al chiriilor depaseste probabil 18 euro/metrul patrat, in timp ce in proiecte precum Conect Business Park sau IRIDE Business Park din Pipera nivelul mediu este mai scazut.
Cladirile de birouri gazduiesc banci precum BCR, Raiffeisen, ING, UniCredit sau Credit Europe, principalii jucatori din telecom - Orange, Vodafone, Cosmote si Telemobil -, firme de consultanta precum KPMG, Deloitte, PricewaterhouseCoopers, NNDKP, Tuca Zbarcea & Asociatii, Colliers, CBRE Eurisko sau cei mai mari jucatori din farma - Roche, Terapia Ranbaxy, Bayer sau Zentiva.
Toate aceste companii sunt dispuse sa plateasca sume de ordinul milioanelor de euro pentru accesibilitatea si vizibilitatea proiectelor de birouri aflate in zonele cheie ale Capitalei.
In plus, si jucatori din IT, precum HP, Oracle, Microsoft, IBM sau Siveco sunt pe lista chiriasilor din aceste proiecte de birouri, alaturi de mari jucatori din industrie (Petrom, Dacia, Transelectrica, Arctic) sau FMCG (Coca-Cola, Unilever, JTI, British American Tobacco, Kraft Foods, Nestle).
Cui platesc de fapt aceste companii chiriile? In special investitorilor austrieci, tinand cont ca sapte din cele 15 proiecte sunt detinute de Immoeast, CA Immo si Europolis, care incaseaza anual circa 40 de milioane de euro din inchirierea acestor cladiri.
In plus, pe lista celor mai importanti proprietari de birouri din Bucuresti se gasesc si oameni de afaceri romani, precum Gabriel Popoviciu, care gazduieste companii precum Unilever sau BMW in birourile din Baneasa, Liviu Tudor, care detine doua parcuri de afaceri in Pipera si Militari, sau sotii Tina si Livio Burton care au transformat platforma industriala Conect in parc de birouri.
Contractele sunt semnate, de regula, pe perioade lungi de timp, de 5-7 sau chiar zece ani, pana in acest an gradul de neocupare pe piata birourilor din Bucuresti fiind unul extrem de mic, pana la 5%, unul dintre cele mai reduse din Europa.
Majoritatea acestor proiecte se afla fie in vecinatatea unei statii de metrou - Piata Victoriei, Aviatorilor, Pipera, Semanatoarea sau Pacii -, fie in zona de nord a orasului, apreciata pentru realizarea unor spatii de birouri datorita accesului la aeroportul Otopeni. Pe langa zona centrala si nordul orasului, o dezvoltare importanta a spatiilor de birouri a cunoscut si vestul Capitalei, unde se regasesc proiecte de mari dimensiuni, precum Sema Parc, West Gate Park sau cladirea de birouri Anchor Plaza, realizata de proprietarul centrelor comerciale Bucuresti Mall si Plaza Romania din Bucuresti.
Anul acesta un numar important de cladiri de birouri vor fi finalizate in zona de nord a orasului, printre care proiectul City Gate din Piata Presei Libere, Euro Tower, Floreasca Plaza si Lake View, in zona Barbu Vacarescu sau Global City in Pipera.
Pe fondul unei cresteri semnificative a stocului de spatii de birouri si a unei politici de reducere a costurilor practicate de majoritatea companiilor de pe piata, nivelul mediu al chiriilor ar putea sa scada in acest an, potrivit consultantilor de pe piata.
In ceea ce priveste tranzactiile de vanzare-cumparare, piata birourilor a fost partial blocata in ultimele luni, cea mai importanta mutare fiind cea prin care omul de afaceri Dinu Patriciu a facut o oferta pentru preluarea integrala a portofoliului detinut de fondul britanic de investitii Fabian, care cuprinde patru cladiri de birouri finalizate (Banu Antonache, Cascade Office Building, Baneasa Business Center si Evocenter) si alte trei in constructie (Cubic Center, Lakeview si Romana Office).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO