Companii

Martin Zmelik: România este ţara mea favorită

Martin Zmelik, CEO al CEZ România

Martin Zmelik, CEO al CEZ România

25.05.2015, 00:03 170

Martin Zmelik a venit în România în februarie 2010, ca director de operaţiuni şi membru al directoratului CEZ pe plan local, şi a apărut în Catalogul Tineri Manageri de Top ediţia 2014.  Cu mai puţin de un an în urmă, Martin Zmelik a preluat conducerea companiei.

Povestea CEZ pe piaţa locală a început în 2005, acelaşi an când Martin Zmelik, un tânăr manager de 31 de ani, primea res­ponsabilitatea de a coordona businessul internaţional al CEZ.

Înainte de a veni la CEZ, Zmelik a lucrat în domeniul fi­nan­ciar, IT şi management de proiect la Komercni Banka şi la Ceska Pojistovna (Komercni Banka este membră a Société Générale, iar Ceska Pojistovna este una dintre cele mai mari com­panii de asigurări din Re­pu­blica Cehă). Din primii săi ani de muncă apreciază cel mai mult fap­tul că a lucrat cu oa­meni care au avut încredere în el: „M-a impul­sionat mult în ca­rieră directorul de la Ko­mercni Banka: la acea vreme aveam 23-24 de ani şi m-a pro­mo­vat ca head of controlling. Era o pe­rioadă complicată pentru insti­tuţie, când banca a fost salvată de la faliment şi a fost pusă pe baze noi pentru a fi privatizată, ceea ce s-a şi întâm­plat“. După cinci ani la headquarterul CEZ, a decis că este mo­mentul să meargă să lucreze într-una dintre com­pa­niile grupului din regiune: „Am decis să intru în lumea reală a bu­sinessului nostru şi să mă mut în România pentru că era ţara mea fa­vorită din portofoliu şi am venit aici ca director ope­raţional“.

Crede că una dintre cele mai mari provocări pe piaţa din România este să nu îţi pierzi speranţa că va exista o soluţie. „Trebuie să crezi că vei ajunge unde trebuie, dar e important să păstrezi credinţa, deoarece pe termen lung va exista o soluţie, dar trebuie să ai răbdare să o obţii“, spune Zmelik, care admite că a învăţat la Bucureşti că autorităţile şi sistemul din România nu sunt chiar cele mai predictibile şi că asta e cel mai greu în a face business pe piaţa locală: „Când acţionarul îmi cere predicţii, am o problemă câteodată în a livra un răspuns clar, de multe ori trebuie să depui eforturi ca să livrezi rezultatele”.

Pentru viitorii cinci ani, planurile sunt legate predominant de consolidare: „Cred că viitorul stă în complexitate. Cu zece ani în urmă, era important să ai Nokia şi să dai telefoane. Acum e o altă lume. Pentru viitor, vor fi soluţii complexe pentru orice. Cred că ar fi o mare greşeală pentru mine, ca furnizor de electricitate, să cred că voi putea trăi şi peste 10-20 de ani doar din furnizarea de electricitate“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO