Companii

Mediul de afaceri din Mureş: Este nevoie de o comunicare mai bună între investitori şi administraţia locală pentru a transforma oraşul Târgu-Mureş într-un hub regional

ZF a organizat joi conferinţa cu tema „Dezvoltarea mediului de afa­ceri din judeţul Mureş“. Foto: Zoltan Galna

ZF a organizat joi conferinţa cu tema „Dezvoltarea mediului de afa­ceri din judeţul Mureş“. Foto: Zoltan Galna

Autor: Laurentiu Cotu

01.07.2014, 00:07 2555

Consolidarea mediului aca­de­mic, modernizarea aero­por­tu­lui, dezvoltarea infrastructurii, creşterea numărului de turişti odată cu crearea unui canal de comunicare mai eficient între investitori şi factorii de decizie locali ar putea transforma oraşul Târgu-Mureş într-un hub regional de afa­ceri în următorii ani, poate chiar un hub eco­nomic Pharma, au apreciat repre­zen­tanţii mediului de afaceri din Mureş prezenţi la conferinţa „Dezvoltarea mediului de afa­ceri din judeţul Mureş“, oragnizată de Ziarul Fi­nanciar împreună cu compania de asigu­rări Allianz-Ţiriac.

Cu o populaţie de peste 550.000 de per­soane şi cu un PIB per capita de 5.300 de euro (cu 21% mai scăzut decât media naţio­nală), judeţul Mureş a fost eclipsat în ultimii ani de Cluj, Sibiu sau Braşov, judeţele vecine care au reuşit să se dezvolte mult mai bine din punctul de vedere economic prin atra­gerea de investiţii străine noi. „Au fost multe de­cizii politice greşite care au dus la distru­ge­rea industriei locale, a unei zone cu re­sur­se serioase, emblematică pentru eco­no­mia ro­mânească. Este un de­zas­tru ceea ce se în­tâm­plă cu pădurile din Mureş, cu spitalul local, însă nu am cuvinte de laudă nici pen­tru aeroport sau pentru com­binatul Azo­mu­reş, care continuă să po­lueze“, a spus Dorin Florea, primarul muni­ci­piului Târgu-Mureş.  

După Revoluţie, în urma unor priva­ti­zări destul de „discutabile“, municipiul Târgu-Mu­reş a pierdut o serie de mari între­prin­deri mecanice, electrotehnice şi de bu­nuri de larg consum, însă, cu toate acestea, în pre­zent a început procesul de reindus­tria­li­zare a oraşului.

Faţă de judeţele vecine, situaţia econo­mică a Mureşului este dezavantajată din punctul de vedere al infrastructurii, iar una dintre soluţii ar fi realizarea unei conexiuni rapide, o superstradă, între Târgu-Mureş şi Cluj, prin implicarea adminis­tra­ţiilor jude­ţe­lor învecinate dacă nu există sus­ţinere de la centru pentru aceste in­ves­tiţii. Mediul de afaceri din Mureş consideră că revitalizarea businessului local trebuie fă­cută prin investiţii în domeniul farmaceutic, ţinând cont de tradiţia pe care Târgu-Mureş o are în acest sector de activitate, dar şi prin dezvoltarea unor centre de prelucrare a lemnului, cu valoare adăugată mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO