Companii

Mega-proiecte imobiliare de 3 mld. euro, blocate din lipsa de finantare. Care vor fi totusi realizate?

Mega-proiecte imobiliare de 3 mld. euro, blocate din lipsa de finantare. Care vor fi totusi realizate?

Centrul comercial ParkLake Plaza din Titan va ramane doar un proiect pana la deblocarea finantarilor bancare

08.04.2009, 00:00 94
 

Astfel de proiecte, precum centrele comerciale ParkLake Plaza si Promenada Mall, ar putea avea rolul de schimbare a imaginii orasului prin inlocuirea terenurilor virane sau a ruinelor de fabrici cu constructii noi, moderne, in timp ce ansamblurile rezidentiale cu 5.000-6.000 de locuinte anuntate de EFG, Martinsa-Fadesa, Arfica Israel sau Copper Beech in afara orasului, ar fi putut extinde Bucurestiul pe orizontala, prin formarea unor comunitati noi la marginea orasului.

In conditiile in care businessul imobiliar functiona pana de curand cu o pondere de 20-30% din sursele dezvoltatorilor, iar restul banilor veneau la banci, revizuirea atitudinii bancilor cu privire la finantarile in real estate a pus planurile acestor companii in stand-by.
„Se va reveni la aceste proiecte cand se va relua creditarea", spune Razvan Gheorghe, directorul general al firmei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield, cu privire la devoltarile comerciale.
„ParkLake Plaza este inchiriat in proportie de 50%, astfel ca dezvoltatorii ar putea obtine finantare si conform noilor norme de creditare (care prevad un grad ridicat de preinchiriere la momentul inceperii constructiei - n.r.), dar este vorba de o suma prea mare pentru aceasta perioada. In acelasi timp, si proiectul din Floreasca, desi are competitie, poate fi facut deoarece nu este foarte mare si este usor accesibil", mai spune Gheorghe.
Valoarea proprietatilor imobiliare, fie ca vorbim de terenuri, locuinte sau centre comerciale, s-a redus puternic in ultimele luni, motiv pentru care atat bancile, cat si companiile trebuie sa-si reanalizeze proiectele, iar intr-un final sa fie realizate doar cele cu adevarat fezabile. In prezent, potrivit directorului Cushman, costurile creditelor pentru proiecte imobiliare sunt „ridicole", de 9-10% pe an, in conditiile in care dezvoltatorii solicita sute de milioane de euro.
 
Peste 8.000 de locuitori pe kilometrul patrat
Intentia de a dezvolta orasul pe orizontala pare a fi singura varianta viabila, in conditiile in care Bucurestiul are printre cele mai mari densitati din Europa (peste 8.000 de locuitori/kilometrul patrat), dar in lipsa drumurilor, a canalizarii sau a unor generatoare puternice de electricitate aceste proiecte nu vor putea reprezenta o solutie viabila si atrage utilizatori finali.
Cel mai mare ansamblu rezidential din afara Capitalei la care lucrarile au fost incepute inca din anul 2007 este proiectul Cosmopolis, care prevede constructia a 6.000 de locuinte in localitatea Stefanestii de Jos.
In apropiere se afla un teren de 64 de hectare pe care compania spaniola Martinsa-Fadesa anuntase ca va realiza alte 7.600 de locuinte, precum si spatii comerciale si de birouri, in urma unei investitii estimate la un miliard de euro. Compania a intrat in vara anului trecut in incapacitate de plata, astfel ca proiectele au fost sistate.
Un alt ansamblu rezidential gigant se contura in zona Buftea, unde European Future Group, in parteneriat cu fondul Black Sea Enhanced Returns, urma sa dezvolte un proiect cu 6.000 de locuinte pe un teren de 156 hectare. Reprezentantii companiei luasera deja in calcul folosirea unei statii de cale ferata pentru un acces mai facil catre oras. Intre timp, compania a oprit toate proiectele de dezvoltare si a renuntat la cea mai mare parte a angajatilor, pe fondul problemelor de lichiditate.
In acelasi timp, Copper Beech a blocat toate cele 16 proiecte anuntate, cu exceptia blocului Blue Tower din Colentina, Africa Israel a anuntat ca nu va incepe in acest an lucrari la niciun ansamblu de locuinte, iar maghiarii de la Ablon au blocat la randul lor toate proiectele de pe piata locala, inclusiv la ansamblul Sunset Residences din Drumul Taberei, care prevedea constructia a 2.000 de apartamente.
 
Mallurile nu mai atrag finantare
Pe de alta parte, nici proiectele de malluri nu sunt mai usor de finantat in aceasta perioada, chiar daca reusesc sa atraga intr-o oarecare masura interesul retailerilor. Sonae Sierra, care a anuntat alaturi de Caelum Development unul dintre cele mai mari malluri de pe piata locala - ParkLake -, a amanat pana la un termen nedeterminat finalizarea proiectului, care trebuia inaugurat initial in 2011. Principalul motiv invocat este legat de dificultatile de obtinere a finantarii bancare, in conditiile in care dezvoltatorii au nevoie de un credit imens, de 300-400 mil. euro pentru realizarea proiectului.
In acelasi timp, austriecii de la Raiffeisen Evolution au decis la inceputul acestui an sa mearga inainte doar cu birourile Sky Tower, in timp ce constructia la Promenada Mall de pe strada Barbu Vacarescu a fost amanata pe termen nelimitat.
Consultantii apreciaza ca, mai devreme sau mai tarziu, pentru proiectele viabile vor fi obtinute finantari, in timp ce pentru restul criza a venit la timp, pentru a fi evitata realizarea unor constructii fantoma - malluri fara chiriasi si vizitatori sau blocuri cu doi-trei locatari, in zone fara potential de dezvoltare pe termen mediu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO