Companii

Metrorex a renegociat contractul cu Alstom. Costurile cu mentenanţa, reduse cu 34%

Metrorex a renegociat contractul cu Alstom. Costurile cu mentenanţa, reduse cu 34%

Autor: Neagu Lidia-Ileana

26.08.2011, 13:19 667

Metrorex şi Alstom au convenit în urma unor mai multe luni de negocieri ca operatorul reţelei de metrou să nu plătească penalităţi de 20,6 milioane lei aferente datoriilor din perioada 2007-2010 şi să reducă semnificativ costurile pentru lucrările de mentenanţă efectuate de compania franceză.

"Metrorex a încheiat negocierile cu Alstom referitoare la contractul de mentenanţă. Una dintre modificări este aceea că preţul a fost redus cu 30% pentru anul 2011 şi cu 34% raportat la toată perioada contractuală rămasă, până în anul 2018. De asemenea, s-a obţinut eliminarea penalităţilor de întârziere la plată acumulate de Metrorex, în sumă de 20,6 milioane lei, din cauza achitării cu întârziere a serviciilor de mentenanţă prestate şi recepţionate pentru perioada 2007-2010", au declarat pentru MEDIAFAX surse din Metrorex.

O altă modificare adusă contractului vizează suprapunerea anilor contractuali peste anii calendaristici începând cu 1 ianuarie 2011. Până acum, anul contractual începea la1 iulie şi se încheia la 30 iunie anul viitor.

Modificările au fost incluse într-un act adiţional la contract şi trebuie aprobate de Guvern, însă vor fi puse în aplicare numai cu condiţia ca Metrorex să plătească datoriile pentru serviciile prestate de Alstom în intervalul august-decembrie 2009 şi august-decembrie 2010.

În primăvara acestui an, directorul general al Metrorex Gheorghe Udrişte a declarat că dacă nu se va ajunge la o înţelegere privind scăderea costurilor contractul cu grupul francez ar putea fi reziliat.

Alstom Transport România, subsidiara companiei franceze Alstom, are un contract de 240 milioane de euro cu Metrorex, încheiat în 2003, cu o durată de 15 ani, pentru asigurarea serviciilor de mentenanţă a trenurilor de metrou. Anual sunt încheiate acte adiţionale prin care se stabileşte costul prestaţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO