Companii

Mihai Anghel, Cerealcom Dolj: Am distrus agricultura. Hranim doar 8 milioane de oameni. Ce facem noi acum se numeste supravietuire

Mihai Anghel, Cerealcom Dolj: Am distrus agricultura. Hranim doar 8 milioane de oameni. Ce facem noi acum se numeste supravietuire
05.10.2009, 00:00 5082

De cele mai multe ori Mihai Anghel iti vorbeste la telefon, depe camp, rare sunt ocaziile in care vine in Bucuresti sa seintalneasca cu partenerii sau sa negocieze o finantare cu o banca.Si cand o face are putin timp, cat sa bea o cafea, intre douaintalniri de afaceri. Nu vrea sa vorbeasca foarte mult despre el,ci mai degraba despre situatia agriculturii fata de care se declara"dezamagit".

"Trebuie sa vorbim de agricultura Romaniei la trecut. Au zis-omulti si o spun si eu ca avem un potential de a hrani 80 demilioane de oameni, dar ca importam cel putin 50% din ceea cemancam. Asta inseamna ca asiguram mancarea doar pentru jumatate dincei 16 milioane de locuitori cat mai suntem. Am distrus pana inmomentul de fata tot - pamantul este faramitat ca nicaieri in altaparte, lucram ca in Evul Mediu, cu calul si depindem in cea maimare parte de ce primim de la altii. Nu poti sa vorbesti despre oeconomie decat cand te axezi pe un produs care este destinatvanzarii. Cand faci un produs ca sa intretii existenta se numestesupravietuire", spune Anghel.

"Picam de 20 de ani incontinuu"

"Romania nu a fost niciodata atat de jos", este concluzia lacare ajunge proprietarul grupului din Dolj si pe care o ilustreazape foaia de pe masa printr-o sageata in jos, ingrosata cu pixul. Dealtfel, pe tot parcursul interviului, Anghel traseaza linii,deseneaza parcele sau ingroasa procente pe o coala de hartie intimp ce vorbeste. Fiecare strategie pe care o propune este trecutacu linie de la capat.

"Picamde 20 de ani incontinuu, chiar daca am avut cativa ani de crestere,2007 si 2008. Lumea satului e distrusa. Din punct de vederedemografic este dezastru - satele incep sa dispara, oamenii suntdin ce in ce mai batrani si mai putini. Mai vedeti ceva nouconstruit in afara de satele sau orasele din jurul Bucurestiului?",se intreaba Anghel, care acuza lipsa de strategie si faptul catotul s-a realizat haotic.

Are propuneri pe care le prezinta concis. "O strategie dedezvoltare a unei tari, a unei economii o faci pe o perioadaconsiderabila de timp, de 30-40 de ani, si oricine vine laconducere urmeaza acel plan. Noi nu am avut niciun fel destrategie. In agricultura trebuie inceput cu formele asociative, sastabilim pe ce teren jucam. Daca stim ca doua milioane de hectaredin 10 sunt terenuri comasate, restul fiind de subzistenta, facemun plan ca pana in 2025 sa ajungem la sapte milioane", gandesteMihai Anghel.

"Chiar daca din momentul acesta agricultura ar incepe safunctioneze, abia in 20 de ani am avea rezultate, credeproprietarul Cerealcom Dolj, numai pamantul incepand sa producadupa 5-7 ani de investitii masive. Cu toate acestea, si sa vinacineva si sa vrea, nu mai poate sa faca nimic pentru sectorulagricol, pentru ca nu mai are parghii financiare la indemana, numai are energie, resurse. Ca sa poti schimba un lucru, este unrecul considerabil in timp pe care trebuie sa il iei in seama."

Faramitarea terenului, greseala capitala

Potentialul agricol a fost insa ignorat. Romania are nouamilioane de hectare de teren agricol, iar exploatarea acestuia arinsemna dezvoltarea productiei agricole si ulterior a sectoarelorconexe. Am putea dezvolta sectorul produselor primare si sa nu maiexportam totul ca materie prima, sa incercam sa o procesam, sa iidam valoare adaugata. Astea sunt cateva dintre ideile cu care vineAnghel pentru a dezvolta agricultura. Cat despre utilaje, segmentulse putea extinde daca i-am fi lasat pe americani si pe europeni safaca tractoarele John Deere si Class.

"Gaseam noi un surub, o piulita, o tabla indoita pe care sa oputem dezvolta", crede Anghel.

Si faramitarea terenului a fost o greseala capitala. Oameniitrebuiau pusi in posesia terenurilor, dar daca terenul primit faceaparte dintr-un lot mai mare al unui CAP sau al unui IAS, sa-llucreze impreuna cu ceilalti proprietarii ai lotului respectivprintr-o societate sau forma asociativa, este de parere Anghel.

Alte solutii trasate pe foaia deja incarcata de pasta albastra -penalizarea celor care nu lucreaza terenurile, stimularea celorcare o fac, delimitarea cat mai clara intre problema dezvoltariiagriculturii si problemele sociale ale satului. "Acum toate suntprivite la gramada. Dezvoltarea agriculturii inseamna plus valoarecare este impozitabila. Banii pe care ii obtii din impozitarea eicreeaza un fond pe care il poti folosi pentru problemele socialeale satului. Nu amesteci una cu alta", opineaza Anghel.

2009 a fost pentru Cerealcom Dolj un an "teribil de greu",aproape la fel de greu ca 2002, cand Doljul s-a confruntat cu oseceta "teribila", cand nu a plouat timp de noua luni. "Atunci amfacut productia la grau 250 de kg/ha. Erau culturile cum vazusem inIordania - talia nu depasea 15 cm inaltime, iar spicul era de 2-3cm. Atunci am pierdut din cauza naturii, acum din cauza costurilormari si a prabusirii preturilor la cereale", spune Anghel.

Grupul din Dolj, care lucreaza 24.000 de hectare de terenagricol, dintre care 4.000 de hectare este in proprietate, aobtinut anul acesta o productie peste media nationala, de 5,5 tonede grau la hectar, 3,5 tone la floarea-soarelui, de 12 tone laporumb, dar cheltuielile de infiintare a culturilor au fost dublefata de anul trecut.

Dupa un 2008 in care preturile la cereale s-au mentinut ridicatedatorita stocurilor putine, 2009 a lovit agricultorii care auobtinut de doua ori mai putin decat au investit. Media productieila grau a fost la nivel national de 2,5 tone/ha, iar pretul de maiputin de 100 de euro/tona, asta in conditiile in care un fermier ainvestit intre 350 de euro si 500 de euro in infiintarea siintretinerea unui hectar de grau.

2010 va fi crunt

Preturile la cereale sunt de aproape trei ori mai mici decatanul trecut, iar costurile cu ingrasamintele s-au dublat.

In aceste conditii, Cerealcom Dolj tinteste o cifra de afaceriasemanatoare celei de anul trecut, adica de aproximativ 100 demilioane de euro, chiar daca va vinde o cantitate de cerealeaproape dubla. Singura realizare este finalizarea investitiei de 25de milioane de euro in plantatiile de vita de vie si crama de laSegarcea, care a durat patru ani, dar care ii va aduce lui Anghel2,5 mil. tone de struguri anual si 2 mil. litri de vin DomeniileCoroanei.

Cat despre 2010, "cel putin prima jumatate a anului o vadcrunta.

Multi agricultori vor inceta activitatea din lipsa de resursesau ceea ce vor face pentru anul viitor va fi in limita resurselor,fara tehnologie, fara inputuri si asta va afecta si recolta de anulviitor. Circul nu se termina acum. Din cele doua milioane dehectare comasate probabil se va lucra un milion", este de parereAnghel.

In urma cu 20 de ani, Anghel era mai optimist. Dupa terminareafacultatii, in 1987, a inceput sa lucreze la Dacia Pitesti, iarrevolutia l-a prins la Craiova ca reprezentant Dacia la Oltcit.Dupa ce legaturile dintre Dacia si Oltcit au inceput sa se rupa in'91, pe fondul declinului economic, omul de afaceri si-a pierdutlocul de munca. "Aveam copilul mic, sotia studenta, trebuia sa facceva", povesteste Mihai Anghel. Cu banii de la nunta, in loc sa isicumpere apartament, asa cum il sfatuise tatal sau, a facut douadrumuri in Polonia, iar cu ce a strans, 115.000 de lei, a inceput oafacere cu piese de schimb pentru masini. A urmat comertul cuanvelope, cu piese pentru tractoare si pentru utilaje agricole.

"Era perioada in care banii erau foarte putini si se faceautrocuri, compensari. Daca nu puteai sa incasezi banii, primeaialtceva in schimb. Asa m-am trezit cu primele doua tractoare incurte, in 1993, cu care am inceput sa fac prestari servicii inagricultura. De la prestari servicii, cine nu putea ma plateasca,imi dadea grau. Nestiind ce sa fac cu graul primit, am ajuns inzona comertului cu cereale si apoi am inceput sa simt oportunitateasi am inceput sa o dezvolt. Am ajuns conjunctural sa lucrez inagricultura, dar daca imi zicea cineva acum 20 de ani ca o sa maocup de agricultura, ii spuneam ca este nebun", explica omul deafaceri.

Cat mai mult teren

In 1999 a cumparat de la stat Cerealcom Dolj, unul dintre cele40 de Cerealcom-uri. Acum numarul lor a scazut dramatic, putinefiind acelea care mai functioneaza. In prezent Comcereal Dolj estecea mai mare firma din grupul lui Anghel si comercializeaza anual400.000 de tone de cereale.

Dupa achizitia Cerealcom, in 2001 si 2002, alte doua firme auintrat in portofoliul grupului din Dolj, dupa ce Anghel a cumparat,tot de la stat, doua IAS-uri (intreprindere agricola de stat) de laRedea si Segarcea, care ulterior s-au transformat in Redias Redeasi Cervina Segarcea.

"Am apelat la credite in fiecare an", explica Anghel metoda princare a modernizat unitatile preluate.

Strategia pe urmatorii cinci ani este clar stabilita deproprietarul Cerealcom. In urmatorii ani va mai cumpara teren, "inlimita posibilitatilor", dar sigur va extinde suprafata exploatatapana la 40.000 de hectare.

Este exclus sa se gandeasca la achizitia unei alte companii, cutoate ca stie ca asta este tendinta actuala - preluarea unui grupdeja format.

"Am avut si eu oferte de la strainii care au venit in Romania sacumpere teren agricol, dar nu am acceptat. Nu voi vinde nimic, nicimacar nu m-am gandit cat valoreaza", incheie Mihai Anghel.

Cele mai mari firme dingrup

Cerealcom Dolj

  • Are ca domeniu de activitate comertul cu cereale
  • A rulat afaceri de 66,1 mil. euro in 2008
  • In primul trimestru din 2009 a obtinut 9,4 mil. euro
  • Are 295 de angajati

Oltyre Craiova

  • Are ca domeniu de activitate cultivarea cerealelor si aplantelor oleaginoase
  • A rulat afaceri de aproape 10 mil. euro in 2008
  • In primul trimestru din 2009 a obtinut 0,1 mil. euro
  • Are 83 de angajati

Cervina Segarcea

  • Are ca domeniu de activitate cultivarea cerealelor si aplantelor leguminoase
  • A rulat afaceri de 13 mil. euro in 2008
  • In primul trimestru din 2009 a obtinut 0,09 mil. euro
  • Are 33 de angajati

Redias Redea

  • Are ca domeniu de activitate cultivarea cerealelor si aplantelor leguminoase
  • A rulat afaceri de 5 mil. euro in 2008
  • In primul trimestru din 2009 a obtinut 0,1 mil. euro
  • Are 20 de angajati

Ce spunedespre:

Strategii in economie: De 20 de ani picamincontinuu. Nu am avut niciun fel de strategie de dezvoltare de laRevolutie pana acum, tot ce s-a petrecut a fost ceva haotic. Ostrategie de dezvoltare a unei tari, a unei economii o faci pe operioada considerabila de timp de 30-40 de ani si oricine vine laconducere urmeaza acel plan. La noi este dezastru.

Agricultura Romaniei: Vorbim despre un lucrucare nu mai exista. Avem un potential de a hrani 80 de milioane deoameni, dar importam cel putin 50% din ceea ce mancam. Dacaasiguram mancarea pentru jumatate din cele 15-16 milioane depersoane, cat mai suntem in tara, ca nu suntem mai multi, inseamnaca producem mancare doar pentru 8 milioane de locuitori. Am distruspana in momentul de fata tot.

Cum a intrat In agricultura: Conjunctural. Panain 97 acolo m-a dus viata. Daca imi zicea cineva acum 20 de ani cao sa ma ocup de agricultura, ii spuneam ca este nebun. Am inceputcu comertul cu piese auto, dar m-am trezit cu doua tractoare incurte si cu grau de la cei pentru care faceam prestari servicii sinu aveau bani sa ma plateasca. Apoi a devenit o patima.

Productia din 2009: Sunt foarte multumit decantitatea obtinuta, nu ma asteptam, dar pentru astfel de rezultatea fost nevoie de eforturi de doua ori mai mari decat in 2008.

Veniturile din acest an: Aici lucrurile seschimba. Inca nu am comercializat toata marfa obtinuta. Astept oevolutie pozitiva a preturilor in a doua parte a sezonului2009-2010.

Comert: In primele trei trimestre am avut oscadere a cifrei de afaceri cu 4% fata de aceeasi perioada a anuluianterior si o crestere a volumului de vanzari cu 139,7%. Practic ammuncit dublu pentru rezultate asemanatoare.

Unde se vede peste cinci ani: Voi extindeexploatatiile pana la 40.000 ha, de la 24.000 ha cat am acum,consolidez in continuare firma Cerealcom, vinurile DomeniileCoroanei. Peste cinci ani mi se va intoarce si baiatul de la studiidin America. Faptul ca acum studiaza la Boston University laeconomie si comert este cea mai mare realizare a mea.

De cine sunt conduse companiile detinute de MihaiAnghel

Dan Avram

In varsta de 41 de ani, Dan Avram ocupa functia de directorgeneral la Oltyre, una dintre firmele lui Mihai Anghel care ruleazaafaceri de 10 mil. euro. Prima data a intrat in contact cu grupulCerealcom Dolj in 1998, cand a obtinut postul de sef serviciutransporturi la Oltyre. La inceputul lui 2003 a fost numit sef laferma agricola Cerealcom Dolj, ca dupa numai sapte luni sa fiepromovat in functia de executiv al Oltyre, functie pe care o detinesi in prezent.

Crinu Eremia

Directorul general al Cervina Segarcea, Crinu Eremia, 51 de ani,a adus firma la 13 milioane de euro in 2008, dupa sase ani infruntea acestei companii. Eremia este unul dintre angajatii vechiai IAS Segarcea, din 1985, pe care Anghel i-a preluat in 2002, canda cumparat de la statul roman intreprinderea din Dolj. In acelasian compania a primit numele de Cervina Segarcea, iar Eremia adevenit director general.

Eremita Rebegea

Eremita Rebegea, in varsta de 53 de ani, ocupa functia deadministrator in cadrul Redias Redea din 2001, cand firma a fostcumparata de la stat de catre Mihai Anghel. Anterior a lucrat pepostul de contabil-sef la IAS Redea timp de 12 ani. Dupa opt ani,de cand conduce firma care are ca domeniu de activitate cultivareade cereale, Rebegea a ajuns la o cifra de afaceri de aproape cincimilioane de euro, la un profit de 284.000 si la 22 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO