Companii

Românul care a trecut la agricultura hi-tech: acum lucrează 25.000 de hectare cu doar 50 de angajaţi

Românul care a trecut la agricultura hi-tech: acum...

Autor: Gabriel Razi

08.12.2012, 17:00 4156

Mihai Anghel, proprietarul grupului Cerealcom Dolj, cu afaceri de 120-130 milioane de euro anual şi unul din­tre cei mai mari pro­du­cători agri­coli ro­mâni, a investit în ultimii ani 15 mi­lioa­ne de euro în uti­laje agri­cole de mare ca­pa­citate şi într-un sis­tem de înal­tă teh­no­lo­gie cu aju­torul căruia mo­ni­to­rizează pro­duc­tivi­tatea, dar şi con­sumul de mo­to­ri­nă, pes­ticide sau în­gră­şăminte.

"Investiţia în teh­nolo­gie s-a ridicat în ultimii doi ani la 15 milioane de euro. Am reînnoit par­cul de utilaje pentru că era vechi de 10-15 ani. Avem 40 de utilaje de mare capacitate cu tractoare de 650 şi 350 CP. Monitorizarea utilajelor se face prin satelit, iar operatorul trebuie să urmărească acum doar ce se întâm­plă în spa­tele tractoru­lui nu în faţă. El tre­buie doar să în­toarcă uti­­lajul la ca­pă­tul rân­­du­lui", ex­plică Mihai Anghel.

În urma acestei in­­vestiţii antrepre­no­rul a ajuns să lucreze cele 25.000 de hecta­re pe ca­re le adminis­trea­ză cu numai 50 de an­ga­jaţi.

Cu un an­ga­jat la 500 de hectare, An­ghel ope­rează una din­tre ce­le mai efi­ciente exploa­taţii agricole de pe piaţa locală.

 

Cu o asemenea schemă de personal grupul lui Anghel se numără printre cei mai eficienţi producători din agricultură. Spre comparaţie Culiţă Tărâţă, un alt mare jucător din agricultură exploatează 65.000 de hectare de teren cu aproximativ 1.000 de angajaţi, adică un om la 65 de hectare. În cazul exploataţiei din Dolj a lui Mihai Anghel raportul este de aproape 8 ori mai mare, un om la 500 de hectare.

Anterior antreprenorul spunea că, odată cu introducerea sistemului de monitorizare a utilajelor agricole şi a consumurilor de carburant, pesticide sau îngrăşă­minte, va reuşi să facă economii de ordinul "milioanelor de euro".

Direcţionarea fondurilor disponibile în ultimii ani în bugetul de investiţii al companiei sale către acest proiect arată şi interesul omului de afaceri pentru a-şi securiza profitul în condiţiile în care afacerile sale rămân dependente de condiţiile meteo.

Arşiţa i-a distrus porumbul

Impactul condiţiilor meteo nefavorabile asupra afacerilor fermierului s-a văzut acut pe parcursul anului acesta având în vedere că seceta i-a dat peste cap planurile după ce productivitatea celor 7.000 de hectare de porumb ale sale a coborât cu 60%. "Am avut o productivitate la porumb de 4 tone/hectar, adică 37% din cât făceam în mod normal."

Reducerea de productivitate pentru porumb a exploataţiei lui Mihai Anghel este în ton cu evoluţia recoltei la nivel de economie în condiţiile în care în acest an producţia totală a coborât cu două treimi, la 4,7 milioane de tone.

Cu toate acestea, Anghel estimează că pierderile sale din porumb sunt minime având în vedere creşterea preţurilor din vară. "Am ieşit pe zero cu porumbul", spune şeful Cerealcom Dolj.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO