Companii

Mihai Miron, fondatorul Europharm, reintra in liga mare a companiilor farma cu vanzari de 90 de milioane de euro

30.11.2008, 17:52 366

Omul de afaceri Mihai Miron, care a pus bazele grupului de firme Europharm preluat de compania britanica GlaxoSmithKline, ar putea reintra in topul primilor zece jucatori din distributia si retailul de medicamente, dupa ce va finaliza fuziunea companiilor pe care le detine in industria de profil, cu afaceri estimate la 90 mil. euro in acest an.

Actionarii Ropharma Brasov, companie care deruleaza activitati in distributia si retailul de medicamente, una dintre firmele controlate de Miron, ar putea aproba luna aceasta fuziunea cu Farmaceutica Aesculap, Medica Bacau si Global Pharmaceuticals Brasov, potrivit informatiilor de pe Bursa.
Noua entitate ar urma sa genereze o cifra de afaceri cumulata de 90 mil. euro, in crestere cu 20% comparativ cu 2007.
In primele noua luni ale acestui an, Ropharma - una dintre cele mai mici entitati din cadrul noului grup raportat la cifra de afaceri - a inregistrat vanzari de 58 mil. lei (16,1 mil. euro), in crestere cu 38% comparativ cu aceeasi perioada din 2007. In acelasi interval de timp, Ropharma a trecut pe profit, cu un rezultat net de 0,4 mil. lei (0,1 mil. euro), comparativ cu o pierdere de 71.000 de lei (22.000 de euro) in intervalul similar din 2007. Anul 2008 este considerat extrem de dificil pentru companiile din distributia si retailul de medicamente, problemele generate de neactualizarea pretului aducand multi dintre jucatori la limita profitabilitatii.
"Cresterea capitalului social cu 2,55 milioane de lei (0,7 mil. euro) realizata in trimestrul doi a contribuit intr-o mare masura la realizarea indicatorilor prevazuti in bugetul de venituri si cheltuieli. Am fost mai eficienti in alocarea resurselor, fapt reflectat in cresterea veniturilor financiare cu 7% si reducerea cheltuielilor financiare cu 24%. Acest fapt este putin cam atipic pentru aceasta perioada cand lichiditatea unei companii este influentata puternic de contextul macroeconomic", a afirmat Alin Radasanu, administrator al Ropharma.
Titlurile Ropharma au inchis sedinta de tranzactionare de vineri la un pret de 0,34 lei, nivel la care capitalizarea era de 13,4 mil. lei
(3,6 mil. euro), in scadere cu 63% fata de inceputul anului.
Potrivit ultimelor date disponibile, firmele controlate de Miron operau 94 de farmacii sub branduri precum Iassyfarm, Medica, Aesculap si Global Pharmaceuticals, situate in special in judete precum Iasi, Mures, Bacau si Brasov, care la momentul finalizarii fuziunii ar urma sa fie unite sub aceeasi umbrela, Ropharma.
Mihai Miron este unul dintre cei mai cunoscuti si discreti antreprenori locali din industria farmaceutica, numele sau fiind legat de infiintarea si apoi vanzarea grupului Europharm, intr-una dintre cele mai mari tranzactii de la finalul anilor '90. Mihai Miron a fondat in anul 1992 compania farmaceutica Europharm, initial ca o retea de cateva farmacii, extinsa ulterior cu productie si distributie.
In 1998, compania britanica SmithKlineBeecham, care a devenit ulterior (in 2000) GSK in urma fuziunii cu GlaxoWellcome, a cumparat pentru 29,25 mil. dolari pachetul majoritar de actiuni al Europharm. Principalii vanzatori din 1998 au fost compania americana Largo Import - Export, care detinea 50% din actiuni, si Mihai Miron.
Cu banii obtinuti din exit-ul Europharm, omul de afaceri a cladit cateva noi firme: Global Pharmaceuticals (Brasov), Aesculap (Targu-Mures), Medica (Bacau), companii pe care acum le fuzioneaza.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO