Companii

Mihai Toader, schimbat de la conducerea Postei

04.02.2009, 19:50 152

Marius Vatavu, 32 de ani, a fost numit directorul general al Companiei Nationale Posta Romana, cu afaceri anuale de circa 400 de milioane de euro, inlocuindu-l in functie pe Dan Mihai Toader, conform unei decizii a Consiliului de Administratie al operatorului postal.

Consiliul de Administratie al Postei Romane a afirmat ca prin noua conducere se urmareste cresterea profitului, scaderea cheltuielilor si imbunatatirea conditiilor de munca pentru salariati.
Posta a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri estimata la 1,46 mld. lei (397 mil. euro), in crestere cu 33% in lei fata de anul precedent, insa marja de profit este de doar 1%. "Am atins numai 50% din profitul estimat anul trecut, care s-a situat la 20 de milioane de lei potrivit rezultatelor preliminare in principal ca urmare a investitiilor, care de altfel s-au realizat in principal in a doua parte a anului", a afirmat fostul director al Postei. Cu un an in urma, profitul raportat de Posta a fost de 34 mil. lei. Actionarii Postei sunt Ministerul Comunicatiilor (75%) si Fondul Proprietatea (25%).
Dan Mihai Toader a ocupat pozitia de director al Postei din 2005. In prezent acesta este pus sub invinuire de DNA alaturi de fostul ministru al justitiei Tudor Chiuariu si de fostul ministru al comunicatiilor Szolt Nagy intr-un dosar referitor la asocierea Postei Romane cu un grup de firme in vederea realizarii unui proiect imobiliar pe Calea Victoriei din Bucuresti. De perioada mandatului lui Toader se mai leaga demararea procesului de restructurare a Postei Romane si contractarea creditul BERD pentru construirea unui centru de tranzit in Bucuresti si pentru retehnologizarea unui centru existent la Cluj-Napoca.
"Suntem in faza premergatoare a desemnarii castigatorului pentru centrele de automatizare de la Bucuresti si Cluj. Oferta companiei Finmeccanica, care a fost singurul ofertant, este de 58 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca restul de opt milioane de euro vor fi asigurati din surse proprii", au spus reprezentantii Postei.
Totodata, anul trecut Posta a incheiat un contract de 44,8 milioane de euro cu compania aeriana Blue Air, detinuta de omul de afaceri Nelu Iordache, pentru prestarea de servicii de transport aerian. In acelasi timp, firmele UTI Facility Management si Romprest au castigat un contract de peste 41 mil. euro (148 mil. lei) cu Posta Romana, in urma caruia vor furniza servicii de curatenie, mentenanta si intretinere a cladirilor si instalatiilor pentru o perioada de patru ani.
Potrivit fostului director al Postei, anul trecut au fost demarate in total investitii de 100 de milioane de euro, care se vor intinde pe o perioada de mai multi ani.
Noul director al Postei Marius Vatavu indeplineste si functia de presedinte al Consiliului de Administratie si este licentiat in stiinte economice (specialitatea contabilitate) si filosofie si a urmat un masterat in administratie publica. El a fost profesor de economie generala la Liceul Economic Suceava si cadru didactic asociat (preparator) la Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava. Noul director general al CNPR face parte din PDL si a fost consilier judetean intre 2004 si ianuarie 2009.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO