Companii

Mii de apartamente noi stau goale, iar dezvoltatorii sunt fericiti daca vand 10-20 de case pe luna

In primul trimestru, 80 de locuinte au fost vandute in ansamblul Rasarit de Soare din Capitala, in prezent alte 150 de apartamente fiind la vanzare

In primul trimestru, 80 de locuinte au fost vandute in ansamblul Rasarit de Soare din Capitala, in prezent alte 150 de apartamente fiind la vanzare.

18.05.2010, 23:43 217

La inceputul anului erau la vanzare 9.000 de apartamente inansambluri cu peste 200 de locuinte, 3.000 dintre ele fiindachizitionate initial de catre investitori. Alte cateva mii artrebui sa fie terminate in acest an si, tinand cont si de vanzarileinregistrate anul trecut, stocul care se va crea ar putea fisuficient pentru mai multi ani de acum incolo.

Managerii Impact, unul dintre cei mai mari dezvoltatori romani,par multumiti de rezultatele din primul trimestru: 47 de contractesemnate, incluzand aici si rezervarile - dintre care 43 inansamblul rezidential Greenfield din Bucuresti - comparativ cu 46de contracte in ianuarie-martie 2009.

"Estimam o crestere de 10% a numarului de unitati pe care le vomvinde in acest an. Pana la sfarsitul anului vom lansa alte treiansambluri, pentru inceput cu un bloc in fiecare", declara CarmenSandulescu, directorul financiar al dezvoltatorului.

Cauta variante de a ocupa spatiile

Compania, care a anuntat inaintea crizei ca va dezvolta unuldintre cele mai mari ansambluri rezidentiale din Capitala,Greenfield, a fost in ultimul an printre cei mai actividezvoltatori, judecand dupa gama ofertelor lansate: posibilitateade a sta cu chirie si a cumpara ulterior locuinta, clasicele ratedirecte la dezvoltator, intermedierea vanzarii unei locuinte vechidaca suma este folosita pentru achizitia uneia noi in cadrulansamblului sau, cea mai recenta, posibilitatea de a cumparalocuinta necompartimentata sau fara finisaje.

"Daca in 2007-2008 ne concentram pe un anumit segment, aceastacriza ne-a invatat sa fim detinatori de portofolii. Suntemorientati spre ideea de supermarket imobiliar, incercam sa neapropiem de un numar cat mai mare de clienti, oferind cat mai multeproduse", a declarat Dan Ioan Popp, presedinte al Impact Developer& Contractor. Noile produse includ loturi de teren pentruridicarea in regie proprie a unei locuinte sau proiecte dezvoltatein functie de clientii vizati, precum tinerii sau familiile.

Chiar si asa, situatia dezvoltatorului nu e ideala. Din cele 680de locuinte construite in Greenfield, Impact mai are la vanzareaproximativ 160, in conditiile in care dezvoltatorul a semnat anultrecut cu totul 176 de contracte. Daca acestea ar putea fi vandutein decurs de un an, ramane in discutie situatia stocului total deapartamente noi care inca isi asteapta cumparatorii.

In asteptarea locuintelor cu preturi maimici

"Nu prea se vinde pe segmentul nou, decat acolo unde suntoportunitati, unde preturile nu sunt foarte mari comparativ cu celevechi din aceeasi zona. Si se mai vand binisor cele de lainvestitori, fiindca au preturile mai mici decat cele de ladezvoltatorul aceluiasi proiect", comenteaza Valentin Ilie, CEO alColdwell Banker Affiliates of Romania, companie care a intermediatin primele trei luni din 2010 vanzarea a circa 40 de apartamentenoi, majoritatea in blocuri cu mai putin de 30 de locuinte.

"Nu stiu cand se vor vinde cele finalizate in marile ansambluri.Sper ca preferintele se vor muta inspre proiecte nou-construite,care vor avea preturi mai mici si vor fi puse in vanzare cand se vaajunge la stadiul de structura."

Deocamdata, proiectele deja terminate inregistreaza vanzarilunare reduse, care in majoritatea cazurilor pot fi numarate pedegetele de la maini.

"In primele trei luni am vandut cinci apartamente, mai avemdisponibile aproape 300. Aprilie a mers insa foarte bine, cu zececontracte semnate", afirma Atena Tiplic, director de vanzari alAsmita Gardens, unul dintre cele mai mari ansambluri din Capitala,cu 765 de unitati finalizate.

Cresterea vanzarilor din luna aprilie, inregistrata intr-unuldin ansamblurile rezidentiale cu cele mai ridicate preturi dinoras, este explicata de manager prin dublarea numarului devizionari si prin faptul ca apartamentele sunt deja finalizate. Totdespre faptul ca un ansamblu gata construit inregistreaza vanzarimai bune decat unul la care inca se lucreaza vorbea recent si RomeoCazanescu, directorul general al Conarg Real Estate, dezvoltatorulproiectului Rasarit de Soare. "In primul trimestru s-au vandut 80de locuinte. In prezent mai avem la vanzare aproximativ 150 deapartamente, cu mentiunea ca avem antecontracte pentru alte 200",spune managerul.

Proiectul a fost unul dintre cele noi care au beneficiat cel maimult de pe urma programului "Prima casa", gratie preturilor maireduse comparativ cu alte ansambluri rezidentiale finalizate. Inaceeasi situatie este si Confort City, dezvoltat de catre DomusStil. Reprezentantii dezvoltatorului, precum si cei aidezvoltatorului Doamna Ghica Plaza - aceste proiecte conducclasamentul celor mai mari ansambluri rezidentiale din Bucuresti -nu au comunicat cifrele de vanzari inregistrate in perioadaianuarie-martie. Un alt proiect de mari dimensiuni, Green City, incare sunt gata deja 356 de locuinte si alte cateva sunt in diferitefaze de constructie, a avut in primele luni aproximativ 50 delocuinte vandute, in timp ce in Cosmopolis au fost vandute nouaunitati.

Chiar si asa, cifrele actuale raman mici comparativ cu cele dinepoca de boom imobiliar.

Stocul de apartamente nevandute, dar si scoaterea la revanzare aapartamentelor achizitionate initial de catre investitori vor face,cel mai probabil, ca situatia din perioada actuala, cand numarul denoi locatari intr-un ansamblu rezidential finalizat este foartemic, sa se prelungeasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO