Companii

Miliardarii Rausing investesc in agricultura locala prin preluarea unor afaceri incepute de italieni

12.03.2009, 00:00 515

Companiile Campo d'oro si Cinque Stelle Venete din judetele Timis si Caras-Severin, infiintate de catre doi investitori italieni, au fost preluate de Ingleby care a pastrat atat obiectul de activitate al firmelor preluate, cat si vechile denumiri. 

Reprezentantii Ingleby nu au dorit sa comenteze despre tranzactiile din Romania si nu au precizat nici valoarea acestora.
Campo d'oro, care exploateaza 3.000 ha de teren agricol in Timis, este o afacere infiintata de italianul Giovanni Roncato, acesta ramanand cu un alt business in judetul Braila, care se ocupa de cultivarea orezului.
"Este al patrulea an de cand lucreaza pe 3.600 de hectare, dintre care 2.600 ha sunt concesionate de la ADS. Anul trecut a obtinut cea mai buna productie de orez din zona, de opt tone/ha, dar totul merge la export. Are doua spatii de depozitare in total de 30 de tone pentru orez si un uscator", a declarat un reprezentant al autoritatii locale din Braila. Campo d'oro avea in 2007 o cifra de afaceri de aproape 1,4 mil. euro si 16 angajati, dar era pe pierderi, potrivit datelor Ministerului de Finante. Actionarul italian nu a putut fi contactat pentru detalii.
Cealalta companie, Cinque Stelle Venete, inregistrata in septembrie 2003 in Caras-Severin de catre omul de afaceri Mario Mari si care figureaza in acest moment in Timis, lucreaza o suprafata de putin peste 1.000 de hectare.
Compania agricola daneza, care are proprietati in Australia, America de Nord, America de Sud si Europa, a fost asistata in timpul tranzactiilor de catre firma de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).
Firma din Danemarca face parte insa din grupul Ingleby, detinut de familia miliardarului de origine suedeza Rausing, una dintre cele mai bogate familii din lume, potrivit clasamentului Forbes. Hans Rausing, un suedez nascut in 1926, stabilit in Anglia, este cunoscut in special in urma vanzarii a 50% din compania Tetra Pak, infiintata de tatal sau, business pe baza caruia a fost cladita averea familiei.
In ultimii ani, investitorii straini au mizat pe potentialul agricol al Romaniei, investind mai ales in Banat.
In cea mai mare parte investitiile le-au apartinut unor antreprenori italieni, care au vandut la randul lor altor companii agricole. O alta companie daneza, FirstFarms, cu activitati in domeniul agricol si al cresterii animalelor, a cumparat la jumatatea anului trecut compania cu capital italian Agrisole Bucuresti, prin care exploata 1.400 de hectare in Braila. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, compania Agrisole este administrata de cinci investitori italieni, pachetul majoritar, de 65%, fiind detinut de Vicenzo Cappellini. FirstFarms a reusit in decurs de un an sa preia pese 7.500 de hectare de teren agricol in Romania.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO