Companii

Ce s-a ales din pariul lui Patriciu în retail: 500 de creditori care aşteaptă să vadă cât mai pot recupera din datoriile de 340 mil lei, după declararea falimentului Minimax

Minimax Discount al lui Patriciu este oficial în faliment. Administratorul judiciar spune ca astăzi se stabileşte soarta mic.ro

Construcţia de magazine Minimax s-a numărat printre primele investiţii ale lui Dinu Patriciu pe piaţa imobiliară din România, acestea fiind derulate împreună cu fratele său

Autor: Cristina Roşca

12.07.2012, 00:06 2361

Reţeaua de magazine Minimax Discount, primul pariu al omului de afaceri Dinu Patriciu în retail, va intra în faliment după ce a fost deschisă o procedură în acest sens pentru companie. Astăzi se va discuta intrarea în faliment şi a celuilalt pariu în retail al lui Patriciu, mic.ro, potrivit lui Arin Stănescu, proprietarul RVA Insolvency, administratorul judiciar al celor două companii ale lui Patriciu.

"În cazul Minimax Discount a fost deschisă deja procedura falimentului. Pentru mic.ro vom discuta această pro­ce­dură mâine (astăzi - n. red.)", a spus Arin Stănescu.

Lanţul de magazine mic.ro, intrat în insolvenţă în luna februarie a acestui an, a evitat falimentul la termenul de judecată stabilit în mai la Tribunalul Municipiului Bucureşti, în ciuda faptului că administratorul judiciar a propus lichidarea societăţii într-un raport înaintat instanţei. Decizia a fost amânată din cauza opoziţiei unui creditor. Reţeaua care ajunsese la 800 de prezenţe în Bucureşti şi alte oraşe din ţară şi-a încetat activitatea complet la începutul anului, toate magazinele fiind închise.

Cine îşi recuperează bani?

Situaţia este similară şi în cazul Minimax. Compania care opera magazinele a intrat în insolvenţă la începutul anului şi toate cele 58 de unităţi ale lanţului au fost închise la doar un an şi jumătate din momentul în care Patriciu a intrat în acţionariat.

Cele două lanţuri au intrat în insolvenţă la propria cerere.

Prin intrarea în faliment lanţul Minimax Discount lasă în urmă peste 500 de creditori. În situaţia intrării în faliment a unei companii aceasta se lichidează şi îi sunt scoase la vânzare activele. În urma vânzării acestora sunt plătiţi în ordine creditorii garantaţi, salariaţii, bugetarii şi apoi creditorii chirografari (furnizorii).

În cazul Minimax Discount magazinele au fost deschise, potrivit datelor deţinute de ZF, în spaţii închiriate. Astfel, acestea nu pot fi scoase la vânzare. Se vor vinde însă mobilierul din unităţi şi produsele rămase pe rafturi. Acestea nu vor fi însă suficiente pentru a achita datoriile de peste 340 mil. lei, potrivit tabelului creanţelor de pe siteul administratorului judiciar. În cazul mic.ro datoriile către cei peste 700 de creditori se ridică la peste 800 mil. lei.

Afaceri cu 56% mai mari

Lanţul de magazine Minimax Discount controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu a terminat anul 2011 cu afaceri de 433,7 mil. lei (102 mil. euro), cu 56% mai mari decât în 2010, potrivit datelor publicate de companie la Ministerul de Finanţe şi Registrul Comerţului.

Una din sursele creşterii poate fi expansiunea lanţului de la 44 de unităţi la începutul anului 2011 la 58 în cel mai bun moment al reţelei din acelaşi an. Expansiunea nu a fost însă singurul factor în condiţiile în care vânzările per unitate ale Minimax au crescut de la 6,3 mil. lei în 2010 la 7,5 mil. lei în 2011. Calculele ZF au fost făcute fără a ţine cont de data de deschidere a magazinelor.

În 2011, anul în care afacerile companiei au crescut cu peste 50 de procente, consumul şi-a continuat declinul cu 3%.

Lanţul a început să închidă unităţi abia la finele lui 2011 pentru ca la scurt timp compania să îşi ceară şi insolvenţa.

Povestea lanţului de magazine

Omul de afaceri Dinu Patriciu a achiziţionat în august 2010, prin intermediul companiei Mercadia, cel mai mic retailer alimentar cu discount de pe piaţă, Minimax, cu afaceri de 45 mil. euro şi 31 de unităţi de la grupul austriac din imobiliare Real4You şi alţi doi investitori străini.

Tranzacţia a fost estimată la acel moment la câteva milioane de euro. Dinu Patriciu se numără printre fondatorii reţelei MiniMax, însă şi-a marcat exit-ul din acest business după doar doi ani de la deschiderea primelor magazine, în 2006, potrivit datelor din piaţă.

Construcţia de magazine Minimax s-a numărat printre primele investiţii ale miliardarului pe piaţa imobiliară din România, acestea fiind derulate împreună cu fratele său.

Închiderea reţelei de magazine Minimax Discount reprezintă ieşirea din comerţul modern a singurului jucător român.

Piaţa care a "suferit" anul trecut ieşirea de pe piaţă a turcilor de la Gmarket rămâne cu 13 jucători, toţi străini. Pe segmentul de discount pe care activau magazinele lui Patriciu rămân să dea războiul preţurilor mici Lidl şi Penny Market, cele mai extinse reţele de pe piaţa locală, fiecare cu peste 130 de magazine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO