Companii

Ministerul Agriculturii a stabilit normele de aplicare pentru controversata lege a supermarketurilor

Ministerul Agriculturii a stabilit normele de aplicare...

Autor: Roana Rotaru

14.12.2016, 00:06 563
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat normele de aplicare pentru pentru legea supermarketurilor (modificările aduse 321/2009 privind comerţul cu produse alimentare) care obligă retailerii ca cel puţin 51% din produsele agroalimentare expuse la raftul să provină din aşa-numitul „lanţ scurt de aprovizionare”. Aceasta este în fapt o intenţie nedisimulată a autorilor legii de sprijinire a producătorilor români.

MADR a stabilit că lanţul scurt de aprovizionare „implică relaţii comerciale între furnizor, un singur comerciant şi consumatori”, o definţie care nu condiţionează retailerii să achiziţioneze produse agroalimentare doar de pe teritoriul României.

„În continuare comercianţii pot achiziţiona produse agroalimentare din alte părţi decât România. Nu este interzis nimic, ci doar stabilim un mecanism prin care produsul proaspăt să ajungă cât mai repede la consumator prin intermediul comerciantului. (…) Dacă o să avem un producător la Ruse în Bulgaria şi ajunge foarte repede în Bucureşti, de ce să nu vândă în România? Dacă distanţa este foarte mică nu impunem bariere comerciale”, a declarat pentru ZF Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO