Companii

Ministerul Economiei propune o serie de modificări ale Legii Offshore, în privinţa sistemului de impozitare, pentru a stimula investiţiile în Marea Neagră

Ministerul Economiei propune o serie de modificări ale...

Autor: Roxana Rosu

20.09.2019, 14:57 361

Ministerul Economiei propune o serie de modificări ale Legii Offshore, în privinţa regimului fiscal şi de redevenţe petroliere, în vederea adaptării cadrului legal existent la specifiul proiectelor de acest tip, şi susţine că măsurile ar stimula investiţiile în Marea Neagră.

Potrivit unui proiect de lege publicat pe siteul instituţiei, măsurile ar trebui să asigure  continuarea investiţiilor în acest domeniu, având în vedere costurile ridicate, durata îndelungată a realizării proiectelor şi riscurile specifice ridicate ale investiţiilor offshore.

”Având în vedere nevoia de a avea un sistem fiscal competitiv care sa atragă investiţii, costurile ridicate şi termenul lung de realizare si recuperare a investiţiilor în sectorul offshore, este necesară eliminarea impozitării suplimentare a veniturilor pentru preturile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri (intre 45,71 lei/MWh si 100 lei/MWh)”, se arată în expunerea de motive.

În cazul veniturilor suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari de 100 lei/MWh, grila de impozitare de menţine.

O altă modificare se referă la eliminarea utilizării preţului de referinţă în determinarea bazei de calcul a impozitului asupra veniturilor suplimentare, pentru a pune în acord Legea offshore cu principiile fiscalităţii din Codul Fiscal şi cu practica internaţională.

Proiectul de lege propune şi mărirea nivelului maxim pentru deducerea investiţiilor din segmentul upstream pentru determinarea impozitului suplimentar offshore de la 30% la 60%, pentru a menţine competitivitatea sectorului offshore din Romania.

”Astfel, se elimină discriminarea la care sunt supuşi operatorii din sectorul offshore comparativ cu restul agenţilor economici, aceştia datorând impozit pe profit la o bază impozabilă artificial mărită din care nu se scad cheltuielile cu amortizarea tuturor investiţiilor efectuate de operatorii offshore”, arată documentul.

Ministerul Economiei subliniază faptul că impozitul pe profit şi impozitul pe veniturile suplimentare offshore sunt două impozite diferite şi de aceea este necesar ca baza impozabilă să fie determinată în mod adecvat pentru ambele impozite.

În condiţiile existenţei a două impozite diferite, fiecare cu propriile reguli de determinare, nu se justifică afectarea unui drept de deducere stabilit prin reguli generale aplicabile impozitului pe profit, prin deducerea similară aplicabilă pentru impozitul pe veniturile suplimentare offshore, potrivit practicii internaţionale relevante.

O altă schimbare din Legea Offshore elimină obligaţiile de tranzacţionare pe pieţele centralizate din Romania pe termen mediu şi lung pentru a avea asigurată piaţa de desfacere pentru gazele naturale din perimetrele offshore si, in consecinţă, veniturile necesare pentru recuperarea investiţiilor.

”De altfel, dreptul de a dispune liber de cantitatile de petrol şi gaze naturale extrase, inscris in acordurile petroliere si prevazut de Legea Petrolului ca drept al oricarui titular de acord petrolier, a fost considerat de catre investitori ca fiind un element esential al concesiunii si pe care acestia l-au avut in vedere la incheierea acordului petrolier, respectiv la momentul efectuarii investitiilor in Romania”.

În ultimii 15 ani, în sectorul de offshore s-au investit aproximativ 2,5 miliarde de dolari în activităţile de explorare şi peste 1 miliard de dolari în activităţi de dezvoltare şi redezvoltare pentru zăcăminte existente.

Potrivit informaţiilor existente, la nivelul anului 2025, din Marea Neagră s-ar putea extrage 10 miliarde de metri cubi, ceea ce practic ar dubla producţia de gaze a României.

În ultimii ani au fost anunţate diferite planuri de investiţii pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Proiectul Midia este dezvoltat de Black Sea Oil & Gas, o companie în care controlul este deţinut de americanii de la Carlyle, un pachet minoritar de acţiuni fiind în posesia BERD, în timp ce proiectul Neptun Deep a fost anunţat de OMV Petrom.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO