Companii

Miniştrii de la Agricultură se laudă cu producţiile record de cereale, dar niciodată nu au vorbit despre fabricile de lapte sau de carne. Opt companii antreprenoriale, între cele mai mari 20 de fabrici din industria laptelui

Miniştrii de la Agricultură se laudă cu producţiile...

Autor: Florentina Niţu

14.07.2020, 07:00 1527

Accelerarea procesării materiilor prime este următoarea etapă de care România se apropie, susţin oamenii din agrobusiness, dar e constrânsă de lipsa de interes a Ministerului Agriculturii.

Businessurile antreprenoriale din industria prelucrătoare a laptelui se luptă acum cu giganţi străini din vestul Europei să menţină producţia şi chiar să o crească prin in­vestiţii în noi spaţii de procesare sau în extin­derea celor existente.

Oamenii din agrobusiness susţin că urmă­toa­rea etapă pentru România ar fi să-şi schim­be statutul din producător de materii prime în pro­ducător de produs finit, însă Ministerul Agri­culturii, în mâinile căruia se află soarta industriei ali­mentare, nu are date privind numărul sau care sunt cele mai mari fabrici de lactate sau de carne din România.

De altfel, instituţia care are circa 15.000 de an­gajaţi a aflat din presă că grupul francez Lactalis, care deţine cinci din cele mai mari

20 de fabrici de lactate, închide două unităţi de pro­ducţie pentru eficientizarea activităţii, fapt ce arată modul în care se hotărăşte viitorul unei industrii - în lipsa unor informaţii clare şi mai ales în lipsa interesului - extrem de fragile, cea alimentară, de doar 50 mld. lei anual.

Miniştrii de la Agricultură s-au lăudat întot­deauna public cu producţiile record de cereale ale României, cu poziţiile fruntaşe la producţiile şi suprafeţele cultivate de porumb şi floarea-soarelui în UE, cu faptul că suntem unii dintre cei mai mari exportatori de grâu, dar niciodată nu au vorbit despre fabricile de lapte sau de carne din România.

Potenţial de dezvoltare a spaţiilor de proce­sa­re a materiilor prime agricole există, la fel şi do­rin­ţă din partea investitorilor, dar şi oportu­ni­tăţi, însă cât timp statisticile Minis­terului Agri­cul­turii se limitează la suprafeţe cultivate cu ce­rea­le, date preluate de la Institutul Naţional de Sta­tistică, şi nu la cei mai mari procesatori din in­dus­tria alimentară, cum se poate realiza acest lucru?

În prezent, cea mai mare fabrică de lactate după capacitatea de producţie din România este Fabrica de Lapte Braşov, subsidiara locală a grupului grec Olympus, singura investiţie mare de la zero făcută în ultimii 20 de ani în industria laptelui, cu peste 130 de milioane de euro, potrivit datelor de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

ANSVSA nu are date privind capacitatea totală sau capacitatea efectivă de producţie a celor mai mari fabrici din România. „Pentru informaţii detaliate, vă recomandăm să vă adresaţi Asociaţiei Române a Cărnii (ARC) şi Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).“

Afacerile pornite de antreprenori români în industria alimentară după 1990, de-a lungul vremii, fie au intrat în insolvenţă, fie au intrat în faliment, fie au fost vândute unor grupuri mari străine, iar astăzi numai opt fabrici de lapte cu acţionariat românesc au printre cele mai mari capacităţi de producţie interne. Iar, Ecolact Prod, compania de pe locul 19, deţinută de Gheorghe Petrache, este acum în faliment.

Jumătate din cele mai mari unităţi de producere a lactatelor sunt deţinute de investitori stăini, iar Lactalis are cinci dintre ele şi la începutul lunii iulie a anunţat că închide două dintre fabrici, de la Vatra Dornei (Suceava) şi Floreni (Vaslui), unde vor fi desfiinţate circa 150 de poziţii.

În tot acest context, o solicitare simplă rămâne fără un răspuns clar. Cine răspunde atunci de deficitul de peste 2,5 mld. euro din industria alimentară românească?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO