Companii

Ministrul Agriculturii: Vom limita cumpărarea de terenuri de către străini, din 2014

Ministrul Agriculturii: Vom limita cumpărarea de terenuri de către străini, din 2014

Autor: Liviu Iancu

15.10.2012, 14:05 1367

"În momentul de faţă persoanele fizice străine nu au în proprietate teren în România. Piaţa funciară se va liberaliza de la 1 ianuarie 2014, conforma tratatului de aderare pe care îl avem şi care este semnat şi vis-a-vis de care nu putem face modificări", a spus ministrul.

El a adăugat că Mininisterul Agriculturii va lua măsuri astfel încât în anul 2013 să preîntâmpine un fenomen "de care s-au speriat foarte mulţi".

Constantin a adăugat că în 2013 va fi pregătită o agenţie, cel mai probabil Agenţia Domeniilor Statului, pentru a fi "un fel jucător pe piaţa funciară" şi care să dea aviz persoanelor fizice străine interesate de achiziţia de terenuri în România, după modelul altor state membre.

Unele state membre, a spus ministrul, au impus o limită de suprafaţă la cumpărarea terenurilor de către persoanele fizice, iar alte state au condiţionat acest lucru de existenţa experienţei în domeniul agricol în statul respectiv.

"Deci după aceste model vom lua anumite măsuri pentru a limita şi pentru a oferi competitivitate agricultorilor români în raport cu ceilalţi agricultori de pe piaţa europeană, care până la urmă vor veni cu un capital mult mai mare pe piaţa românească. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că şi în agricultură avem nevoie totuţi de investitori. De aceea cred că trebuie să creăm şi un mediu propice pentru
ca aceşti investitori să vină şi să investească în România. Condiţia este ca taxele şi impozitele să fie plătite în România, iar profitul să nu fie externalizat", a arătat Constantin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO