Companii

Model gresit de business: ce sanse are Dinamo sa treaca peste haosul organizarii

Model gresit de business: ce sanse are Dinamo sa treaca peste haosul organizarii
29.06.2009, 00:00 32

Remanierea periodica a conducerii si a echipei tehnice, precum si declaratiile ambigue sau transferurile paguboase fac din Liga 1 unul dintre campionatele europene cu cele mai mari pierderi raportate la veniturile incasate.

Un exemplu este clubul Dinamo, care pe langa faptul ca a acumulat datorii catre stat in valoare de 12 milioane de lei potrivit ANAF, trece si printr-o perioada de reorganizare a organigramei, din iarba si pana la actionari. Cu o decizie a ANAF de punere sub sechestru a bunurilor, in curtea Dinamo are loc o mica revolutie, dupa plecarea antrenorului si readucerea lui Cornel Dinu in echipa tehnica.
„Domnul Borcea ramane presedinte executiv, domnul Dinu preia managementul sportiv, iar domnul Turcu ne-a comunicat inca de saptamana trecuta intentia de a cesiona participatia", a spus Nicolae Badea, presedintele si unul dintre actionarii Dinamo.
Disensiunile din actionariat au aparut odata cu pierderea calificarii in Champions League si cu decizia de inlocuire a echipei tehnice. S-a adus un nou antrenor italian in urma demisiei lui Mircea Rednic, s-a stabilit noua organigrama, iar acum urmeaza noua structura a actionariatului.
Schimbarea antrenorilor, dupa jumatate de sezon, se intampla insa si in cazul cluburilor detinute de un singur actionar, daca urmarim istoria Stelei sau a CFR Cluj din ultimul an.
Ce sanse are insa Dinamo, si in general fotbalul romanesc, sa scape de schimbarile radicale periodice care doresc revolutionarea echipelor pentru acelasi vis urmarit de mai mult de 20 de ani, un parcurs in Champions League.
Oamenii din fotbal, la scoli de management
„Este vorba de un stil de management pur romanesc, o stiinta aparte. Lipsa de cultura de business se vede in acest management. In lumea oamenilor normali prolemele incep si se termina cu CEO-ul. Daca conducatorul este deschis la minte pentru dezvoltare, va salva businessul, daca nu, il va duce la fund", a spus Iulian Padurariu, managing partner la compania de consultanta Trout&Partners.
Buget exista pentru Dinamo, mai mic cu 30% decat cel de 16 milioane de euro din 2008, dupa cum declara anterior pentru ZF presedintele clubului, Nicolae Badea. Strategia pare insa ca lipseste, iar in acest caz pierderile se acumuleaza, dupa cum se intampla de altfel si la un producator de biscuiti care nu si-a facut bine calculele. „Singura solutie pentru oamenii din fotbalul local, si pentru Dinamo, este sa mearga la scoala. Managementul se invata „streewise" si „bookwise" (pe strada si in biblioteca - n.red.). In Romania acest echilibru este total dereglat", a apreciat Padurariu.
Din aceasta cauza echipele din Bucuresti, Steaua, Dinamo si Rapid, au raportat datorii de 56 mil. euro in cursul anului trecut.
Echipele amintite incaseaza insa anual milioane de euro din contractele de sponsorizare, drepturile de televizare, vanzari de abonamente sau publicitate, si unde este cazul, si de la UEFA, odata cu o obtinerea calificarii intr-o cupa europeana.
Evaluari greu de realizat
In acelasi timp, actionarii investesc cea mai mare parte a banilor ce constituie bugetele cluburilor. Potrivit unor estimari Pro Sport, circa 95 de milioane de euro din bugetul cumulat de 175 de milioane de euro al cluburilor de fotbal din Liga 1 provine din investitiile actionarilor.
Pierderile, explicate printr-o strategie de management clasica, sunt cumulate in urma unei strategii de business gresite, care include atat schimbarea antrenorilor intr-un ritm mult prea rapid si transferuri dezavantajoase in comparatie cu valoarea de piata reala a jucatorilor.
Dinamo are un lot evaluat de site-ul specializat transfermarkt.co.uk la 30,7 mil. euro. Inaintea clubului Dinamo, in clasamentul transfermarkt.co.uk sunt pozitionate Steaua Bucuresti si CFR Cluj, cu loturi in valoare de 31,7 si 30,9 mil. euro.
„Evaluarile sunt greu de realizat. Multi jucatori sunt imprumutati, detinuti in coproprietate, dar la prima vedere nu cred ca valoarea lotului propriu ajunge la 10 milioane de euro. Este insa intre primele echipe ca valoare, in functie de lot, in Romania", a spus Dan Filoti, redactor-sef ProSport. Supraevaluari se intampla insa si in cazul echipelor vest-europene. Este cazul transferului lui Cristiano Ronaldo la Real Madrid pentru suma de 93 mil. euro, suma contestata de multe voci cu autoritate in UEFA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO