Companii

„Morile de vânt“, afacerea momentului, aduc 20% din businessul clujenilor de la EnergoBit

„Morile de vânt“, afacerea momentului, aduc 20% din businessul clujenilor de la EnergoBit

Peter Pal şi Florin Pop (EnergoBit - de la dreapta la stânga) au venit ieri la Bucureşti pentru a anunţa că grupul clujean a primit un împrumut de 10 mil. euro de la BERD, instituţie care a fost reprezentată ieri la eveniment şi de Claudia Pendred (foto, în mijloc)

Autor: Roxana Petrescu

22.07.2011, 00:06 2392

EnergoBit este compania care se ocupă de proiectarea şirealizarea lucrărilor electrice la parculul de 600 MW, aproape câtun reactor al centralei de la Cernavodă, pe care cehii îl fac îndouă localităţi dobrogene, Fântânele şi Cogealac.

Dacă la Fântânele lucrările sunt aproape finalizate, la Cogealac, pe fondul mai multor conflicte cu primăria comunei, construcţiileau fost blocate.

Astfel, dacă iniţial termenul de finalizare pentru întreagainvestiţie era sfârşitul anului trecut, cel mai probabil lucrărilese vor termina în 2012.

Contractul câştigat de EnergoBit cu cehii de la CEZ arată că şicompaniile româneşti pot beneficia de investiţiile străine dindomeniul energiei verzi. În contextul în care cei mai mulţi bani îiprimesc produ­cătorii de turbine eoliene, nicio companie de profilneavând acum o fabrică în România, numai aproxi­mativ 25% dinvaloa­rea acestor parcuri ră­mâne local fiind împăr­ţită întrecompaniile de construc­ţii sau companiile din domeniul lucrărilorelectrice.


Vânt bun la Cogealac

EnergoBit a identificat această oportunitate, şi dincolo de CEZmai are în portofoliu şi colaborări cu Petrom, ButanGas sauEnergias de Portugal, companii care investesc sute de milioane deeuro în "mori de vânt".

"Partea de energie verde a ajuns să reprezintă circa 20% dinvaloarea afacerilor înregistrate de noi. Dacă anul trecut am ajunsla 100 de milioane de euro, pentru anul acesta ne-am bugetat 120 demilioane de euro", spune Florin Pop, directorul general alEnergoBit.

În legătură cu proiectul eolian al CEZ, reprezentanţii EnergoBitspun că lucrările au început să meargă şi la doua parte aproiectului, cea de la Cogealac, acolo unde ar trebui montate 101turbine cu o înălţime de 100 de metri. "La Cogealac, ba am început,ba ne-am oprit din cauza problemelor cu primă­ria, şi tot aşa, daracum lucrările merg într-un ritm accelarat pentru că investitoriivor să recupereze timpul pierdut. Deja se toarnă fundaţiile. Credcă anul acesta se vor monta 40-45 de turbine, restul urmând dă fiemontate anul viitor", a explicat Ştefan Gadola, vicepreşedinteleEnergoBit şi unul dintre cei trei asociaţi principali aigrupului.

Potrivit reprezentanţilor EnergoBit, compania lucrează acum pepartea electrică pentru parcuri eoliene cu o capacitate instalatăde 1.400 MW, echivalentul în capacitate a două reactoare de laCernavodă.

10 milioane de euro de la BERD

Parcurile eoliene sunt cel mai fierbinte domeniu de investiţiial momentului, atrăgând în ultimii doi ani de zile proiecte decirca un miliard de euro, în perioada 2011-2013 fiind aşteptateinvestiţii de 5 miliarde de euro.

Potenţialul României în acest domeniu vine din doi factori:vântul foarte bun din zona Dobrogei şi schema de sprijin generoasăpentru investitorii de profil.

Dincolo de parcurile eoliene, EnergoBit este interesat şi deproiectele de eficienţă energetică, grupul semnând ieri un contractde împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare(BERD) în valoare de 10 milioane de euro.

Aceste proiecte urmează să fie derulate în colaborare cumunicipalităţi, dar şi cu companii private. EnergoBit nu a oferitdetalii concrete despre viitorii beneficiari ai acestorproiecte.

EnergoBit este o companie pusă pe picioare în anul 1990 de treifoşti angajaţi ai Renel, care acum sunt şi asociaţii principali:Ştefan Gadola, Ioan Socea şi Peter Pal, fiecare deţinând acumfuncţia de vicepreşedinte.

Grupul are în prezent 800 de angajaţi, dintre care 200 sunt deprofesie ingineri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO