Companii

“Morile de vânt” au atras investiţii de peste 500 mil. euro în 2011. Care au fost cele mai mari parcuri eoliene realizate?

“Morile de vânt” au atras investiţii de peste 500 mil. euro în 2011. Care au fost cele mai mari parcuri eoliene realizate?

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

25.12.2011, 12:03 1118

Parcurile eoliene au atras şi anul acesta banii investitorilor în total fiind realizate proiecte cu o capacitate de 375,3 MW, mai mult decât jumătate din puterea unui reactor nuclear al centralei de la Cernavodă, cu o valoare cuprinsă între 563 şi 638 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF şi ţinând cont de faptul că investiţia într-un MW variază între 1,5 şi 1,7 milioane de euro.

Cele mai mari parcuri eoliene puse în funcţiune anul acesta au fost realizate de italienii de la Enel, care au terminat două parcuri de câte 70 de MW fiecare în Tulcea. În total, în prezent Enel operează parcuri eoliene cu o capacitate cumulată de 174 de MW.


Următorii pe listă sunt Energias de Portugal, care au terminat anul acesta două parcuri eoliene, tot în Dobrogea, la Cernavodă. Parcurile au fiecare câte 69 de MW. Anul tecut, portughezii au mai finalizat o investiţie într-un parc eolian de 90 de MW la Peştera, aşă că în prezent au ajuns la o capacitate instalată de 228 de MW.

Petrom, cea mai mare companie din România a finalizat şi ea anul acesta o investiţie de 90 de milioane de euro într-un parc eolian de 45 de MW în comuna Dorobanţu, tot din Dobrogea.

ButanGas sau portughezii de la Martifer au realizat la rândul lor investiţii în parcuri eoliene de dimensiuni mai mici, toate fiind amplasate în regiunea Dobrogei.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO