Companii

Multinaţionalele sunt îndatorate la jumătate faţă de antreprenorii români

Multinaţionalele sunt îndatorate la jumătate faţă de...

Autor: Cristina Roşca

11.08.2015, 00:09 5051

Gradul mediu de îndatorare al companiilor din România este de 71%, aproape dublu faţă de al celor mai mari 100 de jucători.

Topul celor mai mari 100 de jucători cuprinde 75 de companii multinaţionale, nouă afaceri antre­prenoriale şi restul com­panii de stat. La nivelul întregii economii însă, companiile cu acţionariat local domină, raportul fiind invers.

„Cei mai mari jucători din economie au o marjă mai mare de profit, astfel că o parte din câştig o transferă în capitalurile proprii, de aceea există un echilibru între datorii şi capitaluri pro­prii. Mai mult, companiile multinaţionale au o politică financiară optimă, pe când afacerile antreprenorilor români au un grad mai mare de îndatorare pentru că nu au capitaluri propii“, spu­ne un executiv din industria bancară. Cifra de afaceri cumulată a celor mai mari 100 de jucători este de circa 65 mld. euro. Mul­ti­naţionalele sunt „responsabile“ pen­tru circa 55 mld. euro, respectiv aproa­pe jumătate din busi­nessul pe care-l fac străinii în România.

Gradul de îndatorare al unei com­panii este un indicator important al stă­rii de sănătate financiare a acesteia. Deşi un grad ideal de îndatorare s-ar situa la 50%, valoarea diferă de la in­dus­trie la industrie în funcţie de specificul acesteia.

„În piaţa distribuitorilor de medi­camente termenele de plată sunt lungi. Ai nevoie de capital de lucru, iar acesta este finanţat de credite. Mai mult, exis­tă şi investiţii importante ca­re se amortizează în 5-7 ani, însă ai nevoie de bani iniţial“, explică Iulian Tran­da­fir, director general al distribui­torului Farmexpert. El spune că băncile sunt dispuse să crediteze, însă se uită la gradul de risc al fiecărei firme. Pentru că jucătorii mari primesc finanţare, ei sunt mai îndatoraţi decât media industriei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO