Companii

NEPI a cumpărat magazinul Mobexpert din Braşov şi vrea să dezvolte cu francezii de la Carrefour un mall regional

NEPI a cumpărat magazinul Mobexpert din Braşov şi vrea să dezvolte cu francezii de la Carrefour un mall regional

Foto: Shutterstock

Autor: Cristi Moga

06.06.2012, 17:38 1794

Fondul sud-african de investiţii NEPI a continuat investiţiile în România şi în prima parte a acestui an, trecându-şi în portofoliu printr-un contract de tip "sale and lease back" magazinul Mobexpert din Braşov şi terenul aferent, situat în apropierea hipermarketului Carrefour de la intrarea în oraş dinspre Bucureşti

"NEPI are o opţiune pentru relocarea magazinului Mobexpert, în cazul în care o redezvoltare va avea loc. NEPI poartă în prezent negocieri cu Carrefour pentru combinarea activelor cumpărate de la Mobexpert cu cele deţinute de hipermarketul Carrefour din imediata vecinătate cu scopul de a redezvolta aceste proprietăţi într-un mall regional. În mare, termenii comerciali au fost agreaţi între Carrefour şi NEPI privind această redezvoltare, dar finalizarea parteneriatului este, printre altele, subiectul unor aprobări din partea consiliilor de administraţie ale Carrefour şi NEPI", a anunţat fondul de investiţii sud-african.

În cadrul acestei tranzacţii omul de afaceri Dan Şucu, proprietarul Mobexpert, a fost asistat de avocaţii firmei Ţuca Zbârcea & Asociaţii, în timp ce NEPI a lucrat cu avocaţii de la Reff & Asociaţii.

Carrefour şi NEPI mai dezvoltă împreună un proiect la Ploieşti, astfel că dezvoltarea unui mall în Braşov nu ar fi tocmai o noutate.

În acest an însă şi francezii de la Auchan şi divizia Immochan au luat o opţiune importantă pentru dezvoltarea unui centru comercial la Braşov, în urma achiziţiei platformei Tractorul pentru circa 25 de milioane de euro. Şi alţi dezvoltatori au planuri pentru realizarea unor centre comerciale în Braşov.

În altă ordine de idei, NEPI a confirmat faptul că a ieşit din proiectul centrului comercial Victoria City din Bucureşti deoarece "nu a putut accepta" planul de dezvoltare al proiectului stabilit alături de Alpha Bank, care l-a finanţat pe Michael Topolinski la achiziţia terenului Textila Dacia de pe bulevardul Bucureştii Noi. În acelaşi timp, NEPI s-a asociat cu Topolinski pentru realizarea unui parc comercial pe platforma Vulcan din sudul Capitalei, unde fostul proprietar al terenului - Balkan Petroleum - va trebui să obţină PUZ-ul necesar dezvoltării proiectului de retail.

"NEPC (o subsidiară a NEPI - n.red.) şi domnul Topolinski au agreat să avanseze împreună o sumă cuprinsă între 15 şi 20 de milioane de euro către Zircon (firma de proiect - n.red.) pentru a stabili preţul final de achiziţie a terenului şi costurile de pre-dezvoltare şi vor căuta să obţină finanţare bancară pentru a echilibra costurile asociate cu dezvoltarea proiectului propus la Vulcan", afirmă reprezentanţii fondului condus de sud-africanul Martin Slabbert.

NEPI deţine în România proiecte comerciale în Brăila, Piteşti şi o galerie comercială mai mică în Braşov, dar portofoliul companiei se va extinde în următorii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO