Companii

NEPI a preluat 70% din Mega Mall şi vrea să concureze din 2015 cu AFI şi Băneasa pentru banii bucureştenilor

NEPI a preluat 70% din Mega Mall şi vrea să concureze...

Autor: Cristi Moga

02.08.2013, 09:44 15232

Sud-africanii vor să înceapă în octombrie lucrările la mallul de lângă Arena Naţională, care va implica o investiţie totală de circa 150 de milioane de euro.

Fondul sud-african de investiţii NEPI, care a apăsat pedala inves­tiţiilor în ultimii patru ani şi a ajuns să deţină pe piaţa locală imobiliare de peste 600 mil. euro, a cumpărat miercuri, într-o tranzacţie semnată la Bucureşti, 70% din proiectul cen­trului comercial Mega Mall din estul Ca­pi­talei, pe care intenţionează să îl construiască până la mijlocul anului 2015.

Mega Mall este un proiect iniţiat de grupul austriac Real 4 You încă din perioada 2007 - 2008, când au fost cumpărate terenurile fabricii Electroaparataj din cartierul Pante­limon de la grupul american NCH, într-o tran­zacţie de circa 60 de milioane de euro.

O parte din terenul de şapte hectare a fost vândut către germanii de la Kaufland, care au început recent să construiască un magazin pe acel lot. Pe terenul de 5,1 hectare rămas austriecii au proiectat un mall cu o suprafaţă închiriabilă de 70.000 de metri pătraţi pentru care au semnat înţelegeri de închiriere cu re­taileri ca H&M, C&A sau Carrefour, dar înce­perea lucrărilor a tot amânat pe fondul dificul­tăţilor de finanţare.

„Considerăm că terenul este foarte bine poziţionat, ne uitam la acest proiect de mai bine de un an, dar la modul serios negocierile au început în urmă cu o lună. Am semnat tran­zacţia ieri (miercuri - n.red.) şi, dat fiind faptul că avem autorizaţia de construire ob­ţi­nută, intenţionăm să începem lucrările în octom­brie. Finalizarea proiectului este pro­gra­mată pentru prima jumătate a anului 2015, în condiţiile în care lucrările vor dura aproximativ 18 luni“, a declarat pentru ZF Martin Slabbert, CEO al NEPI.

Cât ar fi tranzacţia?

Sud-africanul nu a oferit informaţii cu privire la valoarea tranzacţiei, în condiţiile în care costul de achiziţie reprezintă mai puţin de 5% din valoarea companiei. Peste acest nivel, cei de la NEPI ar fi fost obligaţi să dezvăluie, fiind companie listată. Şi la această tranzacţie sud-africanii au fost asistaţi de avocaţii firmei Reff & Asociaţii, alături de consultanţii de la Deloitte.

Potrivit estimărilor ZF, acordul pentru preluarea participaţiei de 70% din proiect a costat compania în jur de 20-22 de milioane de euro, luând în calcul o evaluare a terenului de circa 600 de euro/metrul pătrat (30-32 mil. euro întregul teren, în faţa căruia este prevăzută o viitoare staţie de metrou).

„Tranzacţia s-a realizat cu acordul celor de la Erste, care erau creditorul acestui proiect. Vom rambursa împrumutul iniţial luat de la Erste, dar banca a acceptat o reducere a sumei. Lucrările le vom începe cu fonduri proprii, ţinând cont că NEPI este o companie foarte lichidă, şi pe parcurs probabil vom atrage şi o finanţare bancară, poate de la Erste“, a mai declarat Slabbert. Reprezentanţii BCR, subsidiara locală a grupului Erste, nu au precizat până la închiderea ediţiei ce expunere aveau pe Mega Mall şi ce „write-off“ au acceptat.

 

Al patrulea mall din Bucureşti ca mărime

Cu o suprafaţă de 70.000 de metri pătraţi, Mega Mall ar fi al patrulea centru comercial din Bucureşti ca dimensiune, după Băneasa Shopping City, AFI Palace Cotroceni şi Sun Plaza, iar Slabbert speră ca acest proiect să atragă „ca un magnet“ clienţii din toate zonele Bucureştiului, traficul zilnic fiind estimat la circa 50.000 de oameni.

Citiţi mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro

 

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 2.08.2013

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO