Companii

Nestor: Onorariile avocaţilor au scăzut în doi ani cu 40%. Din zona „gri“ vin „oferte kamikaze“ cu care e greu să concurezi

Nestor: Onorariile avocaţilor au scăzut în doi ani cu 40%. Din zona „gri“ vin „oferte kamikaze“ cu care e greu să concurezi

Autor: Cristi Moga

09.11.2010, 23:56 233

Avocatul Ion Nestor, 57 de ani, cel care a fondat şi conduce de20 de ani firma NNDKP (Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen),unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de profil, spune căacesta este un al doilea an de scădere a pieţei avocaturii, pefondul problemelor cu care se confruntă economia şi companiile.

"Nu a fost un an care să-mi înşele aşteptările. Nu ne-amaşteptat la minuni. Am avut un buget conservator, care să ţină contde adversităţi. Contextul economic nu s-a îmbunătăţit. Nimic din ces-a întâmplat în ultimele 18 luni nu a fost în măsură să ducă la oreluare a unei creşteri economice sănătoase", a declaratNestor.

Nestor, alături de soţia sa Manuela, coordonează afacerea firmeide avocatură, precum şi alte afaceri de consultanţă, având în totalo echipă de 133 de avocaţi şi consultanţi.

Firma de avocatură a NNDKP a înregistrat anul trecut încasări de13,9 milioane de euro, mai mici cu 6% faţă de 2008, fiind pe loculdoi în topul celor mai mari firme din România, după primul an descădere a veniturilor pe fondul problemelor cu care se confruntăclienţii, care au pus presiune inclusiv pe costurile cu serviciilejuridice externalizate.

"Referitor la piaţa avocaturii, estimările sunt strict empirice.După ce anul trecut în piaţă a avut loc o scădere, apreciez că în2010 veniturile firmelor de avocatură vor mai scădea cu 10-15%.Nivelul onorariilor medii, raportat la 2008, a scăzut cu până la40%. În ziua de astăzi este aproape imposibil să fundamentezi oofertă care să-ţi dea speranţe de a câştiga un proiect, încondiţiile în care au apărut tot felul de «oferte kamikaze» dinzona gri a avocaturii, cu care firmele care practică o avocaturăonestă nu pot concura", apreciază Nestor.

El nu doreşte să intre în detalii privind aceste firme, darpresa a scris de-a lungul timpului despre contracte importanteatribuite de instituţii de stat unor firme cu câţiva avocaţi, întimp ce o parte din companiile private au tendinţa de a-şi alegeconsultanţii juridici în funcţie de cea mai avantajoasă ofertăfinanciară, fără a ţine cont de experienţa sau "numele" firmei.

"N-am scăzut standardele cu preţul profitabilităţii, care are unimpact direct asupra partenerilor. Gradul de încărcare din ultimeleşase luni de zile a fost mai ridicat faţă de aceeaşi perioadă aanului trecut. Există mai multă activitate, dar veniturile sunt celmult egale. Cu alte cuvinte, lucrăm mai mult pe aceiaşi bani",spune Nestor, fără a da informaţii privind veniturile estimatepentru acest an. "Totdeauna ultimele trei luni ale anului aducmodificări în ceea ce priveşte veniturile. Faţă de ce am bugetat,deocamdată suntem deasupra", s-a rezumat să menţionezeavocatul.

Litigiile, cea mai puternică practică

Pefondul scăderii semnificative a numărului de tranzacţii şi aproiectelor imobiliare, practica de litigii, coordonată deAna-Diculescu Şova, a devenit noul motor al NNDKP, care asistăprintre altele trei bănci în legătură cu aspectele ridicate deimplementarea şi aplicarea Ordonanţei de Urgenţă 50/2010, dar şi înlitigiile cu clienţii şi autorităţile de protecţie aconsumatorilor, şi face parte, alături de Muşat & Asociaţii şiŢuca Zbârcea & Asociaţii, din echipa de avocaţi care asistăRompetrol în litigiul cu statul privind obligaţiunilenerăscumpărate de peste 500 de milioane de euro.

"Departamentul de litigii a devenit practica cea mai puternică,în care avem 30 de avocaţi şi alţi 5-6 în curs de angajare. Avem oactivitate susţinută pe litigiile comerciale, fiscale, proprietateintelectuală, iar 2011 este un an în care aceste domenii vorcontinua să crească", apreciază Nestor.

Pe segmentul de fuziuni şi achiziţii, în schimb, după ce Nestora lucrat de-a lungul timpului în tranzacţii precum vânzareaRomtelecom, achiziţia Petrom de către OMV sau vânzarea BCR, acumtrebuie să se "mulţumească" cu afaceri de ordinul milioanelor sauzecilor de milioane de euro, precum fuziunea dintre Campofrio şiCaroli, achiziţia de către Sixt New Kopel a dealerului IPSO sauasistarea Sanoma la achiziţia site-urilor magazinuldecase.ro şiansambluridecase.ro. "În zona de fuziuni şi achiziţii existăconstant de lucru, dar vorbim de tranzacţii mai mici, care înaintepoate nici nu ne-ar fi tentat să le contractăm. Dar faţă de anultrecut, ele există. Sunt precum primii pescăruşi când te apropii demal după o lungă perioadă petrecută în larg", nuanţează IonNestor.

Practici precum dreptul muncii, mediu sau protecţia datelor aucontinuat în schimb să crească, la fel ca divizia de consultanţăfiscală, care a ajuns la 22 de oameni, dintre care doi în Timişoarapentru a acoperi zona de vest a ţării.

Pe zona imobiliară compania continuă să colaboreze cu o serie dejucători semnificativi, precum israelienii de la GTC, pe careavocaţii NNDKP i-au asistat la închirierea unor spaţii în mallulGalleria Arad, aflat în construcţie, sau în birourile City Gate dinPiaţa Presei Libere.

"O veste bună este faptul că în materie de imobiliare avem încontinuare un grad de încărcare satisfăcător. Încă avem zeceavocaţi care fac numai imobiliare şi avem de lucru pentru toţi.Avem o serie de clienţi care au supravieţuit şi au probleme curenteplus proiecte de mică anvergură: achiziţii de părţi de proiecte,restructurări, optimizări, mentenanţă juridică."

Dacă numărul de proiecte imobiliare semnificative a scăzut, niciîn ceea ce priveşte investiţiile în alte industrii lucrurile nu parmai îmbucurătoare, excepţiile numindu-se Renault, Ford sau Procter& Gamble.

"În privinţa unor investiţii noi, toată lumea este încă înexpectativă. Cu excepţia unor investitori strategici, precumProcter & Gamble, pentru care investiţia de la Urlaţi are osemnificaţie geostrategică, ceilalţi jucători, pentru caredriver-ul este profitabilitatea imediată, sunt reticenţi", explicăavocatul.

Birou la Cluj

Nestor a făcut în acest an o mişcare strategică prin care aîncheiat o colaborare cu Casa de Insolvenţă Transilvania, unuldintre cei mai mari jucători de pe piaţa de profil, unde a asistatîn procesul de reorganizare juridică firme precum Flanco sauLeonardo şi a obţinut mandate de lichidare pentru firmele caredeţineau mallurile Tiago din Oradea şi City Mall din Bucureşti.

"Alianţa cu Casa de Insolvenţă Transilvania a fost benefică înacest an atât pentru ei, cât şi pentru noi. Suntem hotărâţi să ocontinuăm şi să o consolidăm. Există multiple sinergii întrefirme", spune Nestor, care va absorbi în următoarea perioadă firmade avocatură afiliată Casei de Insolvenţă Transilvania din Cluj,care va deveni cel de-al patrulea birou teritorial al firmei, dupăcele din Timişoara, Braşov şi Craiova.

"Până la sfârşitul anului dorim să avem un birou operaţional înCluj, care va fi un birou NNDKP pe structura unei societăţi deavocatură existente. Clujul este o piaţă interesantă şi respectămtradiţia acestei zone: nu poţi crea un birou în Cluj fără a profitade valorile locale", spune Nestor.

Avocatul vorbea la începutul anului 2008, înainte ca efectelecrizei să se facă simţite în România, despre un plan ca în decursde trei ani fie să renunţe la controlul asupra firmei, fie să seextindă pe o altă piaţă din regiune. La fel ca în cazul celor maimulţi antreprenori români, criza a schimbat planurile şipriorităţile.

"La momentul respectiv, nu bănuia nimeni ce avea să urmeze. Totce am spus este sub beneficiu de inventar. Principala preocupareeste administrarea firmei şi îmbunătăţirea mecanismelor interne. Măpreocupă să păstrăm ce am realizat: echilibrul din timpul furtunii,care nu pare să se stabilizeze, şi continuarea navigării încondiţii de siguranţă. Poate anul trecut eram mai îngrijoraţi, dardupă doi ani de zile avem sentimentul că ne cunoaştem cu criza. Amtrăit cu toţii cu speranţa că trimestrul patru va fi mai bun, dardin păcate revenirea pare o fata morgana", a conchis Nestor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO