ZF 24

Niciun şantier de autostrăzi nu a fost inaugurat de la începutul anului

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Andreea Neferu

17.10.2013, 21:48 2331

Licitaţii amânate pentru construcţia de autostrăzi pe bani europeni, contracte reziliate pe bandă rulantă, concesiuni al căror termen de depunere a ofertelor a fost decalat – astfel arată, pe scurt, „tabloul“ infrastructurii rutiere din România în acest an.  Dacă în anii anteriori autorităţile anunţau întârzierea inaugurării unor autostrăzi pe măsură ce lucrările înaintau într-un ritm lent, în prezent nici nu se mai ajunge la stadiul în care lucrările încep şi deja procedurile de atribuire sunt decalate. Cu alte cuvinte, construcţia unei noi autostrăzi în România este amânată încă dinainte de a începe efectiv.

„Ne-am obişnuit cu situaţia aceasta, nu mai e nicio surpriză pentru nimeni (faptul că nu se încep noi şantiere de autostrăzi – n.red.). Începem să ne obişnuim cu involuţia şi degradarea infrastructurii rutiere din România. Dacă nici măcar o centură inaugurată recent, cum e cea a Caransebeşului, nu poate fi circulată pentru că s-a surpat, ce alte pretenţii să mai avem?“, spune Au­gustin Hagiu, consultant în transporturi. Şoseaua de centură a  Caran­sebeşului a fost inaugurată în 2011, însă a fost închisă ulterior pe fondul surpării taluzurilor şi a carosabilului, potrivit presei locale.

În acest context, sectorul construc­ţiilor, care ar putea da un suflu nou econo­miei, se află în letargie şi trăieşte doar din lucrările contractate în anii anteriori, dar care încet-încet vor fi finalizate. Un euro investiţie publică contribuie la formarea Produsului Intern Brut cu 0,5 eurocenţi, potrivit estimărilor unor spe­cialişti din finanţe, astfel că investiţii masive în sectorul de infrastructură de transport ar putea avea o contribuţie decisivă la creşterea economică a României. Spre exemplu, investiţii în şantiere de autostrăzi de

2,5 mld. euro ar fi adus anul acesta un plus de 1,25 mld. euro la PIB, echivalentul unei creş­teri economice de aproape 1%, potrivit calculelor ZF.

Estimările pentru anul 2013 indică o creştere economică de peste 2% anul acesta, bazată doar pe exporturi şi agricultură. 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.10.2013

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO