Companii

Niculae a construit un nou „Amonil“ la Făgăraş

Autor: Adrian Ionut Cojocar

12.10.2010, 23:56 74

Grupul Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, afinalizat o investiţie de peste 40 mil. lei (10 mil. euro) la liniade fabricare a amoniacului de la combinatul chimic NitroporosFăgăraş.

Noua linie de fabricaţie are o capacitate de 300.000 de tone pean, similară cu cea deţinută de Amonil Slobozia, sau jumătate dincea a liderului în producţia de îngrăşăminte din România, AzomureşTârgu-Mureş.

"La funcţionarea în regim normal, cifra de afaceri lunară pecare o estimăm este în jur de 16 mil. dolari, adică circa 190-200milioane de dolari anual. Jumătate din amoniacul produs la nouaunitate va rămâne pentru consumul intern, iar restul va fi livratla celelalte combinate din grupul Interagro, în special la TurnuMăgurele şi Slobozia (combinatele Donau Chem şi Amonil - n. red. ),care deşi produc amoniac la capacitate, nu reuşesc să-şi acoperenecesarul", a precizat Ion Gherghe, directorul general alcompaniei.

Nitroporos a fost înfiinţată în martie 2008 şi a preluatactivele lichidate de AVAS la vechiul combinat Nitramonia Făgăraş.Niculae a investit de la acea dată în combinat circa 47 mil. euro,sumă care include costul activelor şi al altor două linii defabricaţie de azotat de amoniu poros şi alta destinată produceriiîngrăşămintelor chimice. "Planurile de investiţii viitoare prevădmutarea unei instalaţii de uree de la Donau Chem Turnu Măgurele laFăgăraş şi construcţia unei noi linii de îngrăşăminte lichide, însădecizia depinde de preţul la care vor fi livrate gazele începând cu1 octombrie. Costul acestor investiţii se ridică la 20 mil.dolari", spune Gherghe.

Niculae a afirmat recent că dacă statul nu continuă să susţinăindustria chimică prin livrarea de gaze numai din producţiainternă, începând cu luna viitoare va închide toate combinatele, cuexcepţia celui de la Slobozia pe care-l mai ţine deschis şi în lunanoiembrie. La 31 octombrie expiră data la care prevederile legiipermiteau companiilor din sectorul chimic să utilizeze gaz doar deprovenienţă internă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO