Companii

Nokia a înregistrat în trimestrul trei, pierderi de 68 mil. euro, mai mici decât anticipau analiştii

Nokia a înregistrat în trimestrul trei, pierderi de 68 mil. euro, mai mici decât anticipau analiştii

Foto: Adriana Neagoe

Autor: Marius Oncu

20.10.2011, 14:33 189

Grupul Nokia a raportat o pierdere mai mică decât aşteptările analiştilor pentru trimestrul al treilea, de 68 milioane euro, şi a anunţat că se aşteaptă ca divizia de telefoane mobile să fie profitabilă în trimestrul al patrulea, transmite Bloomberg.

Acţiunile producătorului finlandez de telefoane au crescut cu până la 9,3% pe bursa de la Helsinki în urma publicării rezultatelor.

Analiştii consultaţi de Bloomberg anticipau un rezultat negativ de 229 milioane de euro pentru trimestrul al treilea.

Vânzările au scăzut cu 13% în intervalul analizat, la 9 miliarde de euro, în timp ce numărul de telefoane livrate a coborât cu 3%, la 106,6 milioane de unităţi, dar s-a situat peste aşteptările de 93,6 milioane de unităţi, scrie Mediafax.

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, urmează să lanseze o linie de smartphone-uri bazate pe soft-ul Windows Phone al Microsoft săptămâna următoare la Londra, în cadrul unui eveniment organizat de Nokia. Pentru a pregăti trecerea la noua platformă, Nokia a accelerat declinul gamei de telefoane operând cu sistemul Symbian, care a pierdut în ultima perioadă cotă de piaţă în faţa Apple şi Google.

Conducerea Nokia a anunţat în februarie că tranziţia la Windows Phone ca principală platoformă va începe în acest an, iar producţia la scară largă anul următor.

Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile încă din 1998, controla o cotă de piaţă de 22,8% în trimestrul al doilea, potrivit firmei de cercetare Gartner, după ce a atins în anii precedenţi un maxim de până la 40%.

Grupul a pierdut poziţia de lider pe piaţa smartphone-urilor, fiind devansat de Apple şi Samsung pentru prima dată în trimestrul al doilea, potrivit firmei Strategy Analytics. Apple a vândut 17,07 milioane de smartphone-uri în trimestrul al treilea, iar săptămâna trecută a stabilit un record de 4 milioane de iPhone-uri 4S vândute în weekend-ul de debut.

Elop a afirmat că Nokia va continua să vândă terminale cu sistem Symbian şi va îmbunătăţi soft-ul până în 2016. Grupul investeşte, de asemenea, în gama de telefoane ieftine, care au pierdut teren, în contextul ofertei masive de telefoane cu sistem de operare Android lansate la preţuri sub 100 de dolari de producătorii asiatici.

Compania Nokia Siemens Networks, un parteneriat cu Siemens pentru producţia de echipamente destinate sectorului telecomunicaţiilor, a raportat o pierdere operaţionlă de 114 milioane de euro pentru trimestrul al treilea.

Nokia a anunţat, în septembrie, că va închide fabrica din România, de la Jucu, care produce telefoane ieftine pentru piaţa europeană. În plus, a început o analiză a fabricilor din Finlanda, Ungaria şi Mexic.

Producătorul de telefoane va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez. Procedurile de închidere a fabricii se vor derula până la sfârşitul anului.

Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.

Producătorul finlandez de telefoane mobile a mai închis în acest an şi centrul de Cercetare şi Dezvoltare din Cluj, concediind cei aproximativ 120 de angajaţi ai unităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO