Companii

North Bridge a trecut pentru prima dată de 4.000 ha de teren arabil

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Gabriel Razi

03.12.2014, 00:07 993

Fondul de investiţii norvegiano-britanic North Bridge, puţin cunoscut publicului, a cumpărat 139 de hectare de teren arabil pe piaţa românească de la începutul anului şi a trecut pentru prima dată peste pragul de 4.000 de hectare deţinute în portofoliul de pe piaţa locală. Achiziţiile din acest an au o valoare de piaţă de 0,5 milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.

„Achiziţiile de terenuri au fost limitate în condiţiile în care compania şi-a epuizat bugetul de investiţii, totuşi loturi continuă să fie achiziţionate în nord-est“, notează un raport din noiembrie.

Permeabilitatea pieţei funciare din mediul rural a permis fondului de investiţii să acumuleze 6.000 de hectare (4.000 de hectare în proprietate, 2.000 de hectare în arendă). Com­pania exploatează local 5.000 de hectare pentru că aproape 1.000 de hectare sunt date în arendă altor companii.

Proiectul norvegiano-britanic generează marje de profit prin producţiile anuale strânse de pe câmpuri şi din aprecierea cotaţiei terenurilor.

Fondul a câştigat în acest fel în şase ani în perioada iulie 2008 - iunie 2014 un randament cumulat de 30%, echivalentul unui câştig anual mediu de 4%. Investitorii străini deţin în România prin proprietate sau arendă aproximativ un milion de hectare de teren arabil, circa 10% din totalul disponibil local.

Cotaţia medie a terenurilor arabile româneşti a ajuns la 4.000 euro/hectar cu vârfuri pentru suprafeţele din ferme cu teren comasat.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- ce spun oficialii North Bridge despre achiziţiile de pe piaţă şi activitatea investitorilor locali

- reţeaua de firme prin care fondul activează în agricultura locală ; cifra de afaceri cumulată 

- evoluţia preţurilor terenurilor arabile 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO