Companii

Noua strategie a austriecilor de la Immoeast: fara parteneriate

06.05.2009, 17:56 33

Dupa ce in perioada 2006-2008 austriecii au cumparat numeroase active, dar s-au implicat si in proiecte de dezvoltare, alaturi de diferiti dezvoltatori, Immoeast a inceput desfiintarea acestor parteneriate, chiar daca aceasta a insemnat noi achizitii, in conditiile in care strategia declarata a grupului este de a vinde din proprietati pentru a creste nivelul lichiditatilor.

"Noi vom ramane compania lor de administrare a proiectelor pe care le-am inceput impreuna si credem ca in viitor vor incepe constructia si la restul dezvoltarilor", a declarat Johannes Rudnay, directorul filialei locale a Eyemaxx Real Estate.
Immoeast mai detine participatii sau actiuni in diferite proiecte ale unor dezvoltatori precum RED Management Capital, Adama, TriGranit, Euromall sau Futureal, alaturi de care se afla in diferite stadii de dezvoltare proiecte de peste un miliard de euro.
In conditiile in care in aceasta perioada lichiditatile "sunt de aur" pentru majoritatea investitorilor, iar finantarea bancara pentru proiecte de ordinul sutelor de milioane de euro este aproape inexistenta, varianta asumarii intregului risc, prin preluarea integrala a proiectelor, scurteaza procesul decizional.
 
Eyemaxx: varianta vanzarii a fost mai buna
Reprezentantii Immoeast nu au facut nicio declaratie cu privire la cea mai recenta tranzactie pana la inchiderea editiei.
"Din cate am inteles noi, cei de la Immoeast sunt interesati sa renunte la proiecte de dezvoltare si mai putin la proprietati aducatoare de venituri", spune reprezentantul Eyemaxx.
Eyemaxx este o companie austriaca, detinuta de Michael Muller, cu activitate in zece tari, in special din Europa Centrala si de Est. Biroul local este condus din 2006 de catre Johannes Rudnay, 29 de ani, care a lucrat anterior in cadrul Raiffeisen.
"Avem intalniri regulate cu cei de la Immoeast, iar dupa ce am analizat mai multe variante, in urma cu o luna am ajuns la concluzia ca varianta vanzarii este cea mai buna. Inca de la semnarea parteneriatului a fost stabilit ca Immoeast sa aiba drept de preemptiune la momentul finalizarii proiectelor. Strategia noastra, ca dezvoltator clasic, este de vanzare a proiectelor in momentul finalizarii", spune Rudnay.
Reprezentantul Eyemaxx considera ca situatia pietei imobiliare a inceput sa se stabilizeze, iar urmatoarea perioada este potrivita pentru achizitii, astfel ca firma monitorizeaza in urmatoarea perioada terenuri pentru alte proiecte logistice, dar si de birouri, in Bucuresti.
 
"Vom folosi banii pentru noi proiecte"
"Banii obtinuti in urma acestei tranzactii ii vom folosi pentru alte proiecte. Acesta a fost un moment bun pentru vanzare, deoarece aveam o situatie clara a portofoliului, fara proiecte incepute si nefinalizate", explica Rudnay.
Potrivit celor mai recente rapoarte de piata, nivelul chiriilor pentru spatii industriale si logistice a ramas la acelasi nivel, de 4,5-5 euro/metrul patrat, in timp ce randamentul la exit este evaluat la 10% in euro pe an, astfel ca primele etape de dezvoltare ale proiectelor din Timisoara si Ploiesti sunt evaluate la circa 18-20 de milioane de euro.
"In afara Bucurestiului nu s-a simtit prea acut criza pe spatii logistice datorita lipsei competitiei, a proiectelor noi, de calitate ridicata", spune reprezentantul Eyemaxx.
Compania are un plan de investitii de circa 900 de milioane de euro pentru urmatorii ani si este prezenta si in piete precum Cehia, Slovacia, Polonia, Bulgaria, Croatia, Serbia sau Ucraina.
 
Un exit si doua achizitii
  • Austriecii au vandut participatiile pe care le detineau in cinci proiecte comerciale si doua de birouri alaturi de compania S+B Gruppe in luna decembrie a anului trecut. Proiectele comerciale se aflau in Arad, Oradea, Satu Mare, Targu-Mures si Sibiu;
  • Immoeast a preluat integral in luna aprilie patru proiecte care trebuiau dezvoltate alaturi de European Future Group, si anume ansamblul rezidential Livada de Meri si proiectul de birouri Meteo Business City din Bucuresti, respectiv parcul de retail Roua Shopping Park si proiectul mixt IUS din Brasov;
  • Saptamana trecuta austriecii au semnat preluarea integrala a patru proiecte logistice si a unui teren destinat dezvoltarii unui centru comercial de la dezvoltatorul imobiliar Eyemaxx.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO