Companii

Noul impozit din turism vizează 7.000 de unităţi de cazare şi 24.000 de restaurante şi baruri, cu afaceri totale de 3,2 mld. euro

Noul impozit din turism vizează 7.000 de unităţi de...

Autor: Mirabela Tiron

04.01.2017, 00:05 762

Proprietarii de hoteluri, pensiuni şi alte unităţi de cazare dar şi cei care deţin restaurante, baruri sau companii cu activităţi de catering vor plăti din acest an un impozit specific, ce se va calcula în funcţie de numărul de locuri de cazare (pentru structurile de cazare) sau capacitatea de servire.

Acest nou impozit vizează o piaţă de 14,5 miliarde de lei (3,2 miliarde de euro), dacă se ia în calcul cifra de afaceri raportată anul trecut de companiile ce operează unităţi de cazare, restaurante şi baruri.

În România funcţionează 24.400 de restaurante, baruri şi companii ce fac catering, cu afaceri totale de 9,8 mi­li­ar­de de lei (2,1 miliarde de euro) anul tre­cut şi aproape 7.000 de structuri de ca­zare (hoteluri, pensiuni, altele), cu a­fa­ceri totale de 4,7 miliarde de lei (1,1 mi­­liarde euro) anul trecut, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Date legate de contribuţia pe care o va aduce acest impozit la bugetul de stat nu au fost făcute publice, însă, potrivit estimărilor ZF, suma se ridică la câteva zeci de milioane de euro anual. Dacă anterior hotelurile sau restaurantele care raportau pierderi erau scutite de această cheltuială (plăteau doar cei care raportau profit - impozitul de 16% pe profit), acum toţi jucătorii vor plăti impozitul specific, indiferent dacă activitatea este profitabilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO