Proprietarii de hoteluri, pensiuni şi alte unităţi de cazare dar şi cei care deţin restaurante, baruri sau companii cu activităţi de catering vor plăti din acest an un impozit specific, ce se va calcula în funcţie de numărul de locuri de cazare (pentru structurile de cazare) sau capacitatea de servire.
Acest nou impozit vizează o piaţă de 14,5 miliarde de lei (3,2 miliarde de euro), dacă se ia în calcul cifra de afaceri raportată anul trecut de companiile ce operează unităţi de cazare, restaurante şi baruri.
În România funcţionează 24.400 de restaurante, baruri şi companii ce fac catering, cu afaceri totale de 9,8 miliarde de lei (2,1 miliarde de euro) anul trecut şi aproape 7.000 de structuri de cazare (hoteluri, pensiuni, altele), cu afaceri totale de 4,7 miliarde de lei (1,1 miliarde euro) anul trecut, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.
Date legate de contribuţia pe care o va aduce acest impozit la bugetul de stat nu au fost făcute publice, însă, potrivit estimărilor ZF, suma se ridică la câteva zeci de milioane de euro anual. Dacă anterior hotelurile sau restaurantele care raportau pierderi erau scutite de această cheltuială (plăteau doar cei care raportau profit - impozitul de 16% pe profit), acum toţi jucătorii vor plăti impozitul specific, indiferent dacă activitatea este profitabilă.