Companii

Radu Furnica, LDS: Avem aproape 1.000 de facultati care nu fac altceva decat sa tipareasca diplome fara valoare

Nu ne trebuie absolventi de facultate care ajung soferi de taxi sau intorc hamburgeri in fast-food

Radu Furnica, presedinte al Leadership Development Solutions (LDS): Sistemul de invatamant trebuie restructurat si reorientat, astfel incat Romania sa ajunga pe harta lumii ca o tara care produce oameni de calitate

09.06.2009, 00:00 117

Guvernul ar trebui sa flexibilizeze legislatia muncii, sa faciliteze accesul la fonduri europene pentru resurse umane si sa restructureze sistemul de invatamant pentru a stabiliza piata muncii, sunt de parere jucatorii din recrutare si consultanta.

Flexibilizarea legislatiei muncii este una dintre primele masuri de care investitorii au nevoie si pe care le asteapta in perioada imediat urmatoare de la Guvern. O legislatie mai flexibila ar incuraja cresterea gradului de ocupare a fortei de munca disponibila pe piata.
„Ar trebui revizuita durata perioadei de proba pentru asigurarea timpului optim real testarii angajatului si a conditiilor de incetare de drept a contractelor individuale de munca si a procedurilor in cazul disponibilizarilor si adaptarea lor in functie de situatii reale intalnite in practica", spune Camelia Stanculescu, director general al Manpower Romania, reprezentanta locala a celei mai mari companii de leasing de personal din lume.
Pintre modificarile legislative de care are nevoie piata muncii, Stanculescu mai enumera cresterea gradului de flexibilitate pentru angajarea pe perioade determinate sau pe munca temporara, prin modificarea perioadei maxime de angajare permisa, a numarului maxim de prelungiri sau de contracte succesive, a motivelor care permit aplicarea acestor solutii si alinierea conditiilor aplicabile in cazul contractelor de munca pe perioada determinata cu cele aplicabile in cazul contractelor de munca temporara, date fiind situatiile similare care duc la folosirea si aplicarea acestor solutii.
Facultatile doar tiparesc diplome
Radu Furnica, unul dintre cei mai vechi „vanatori" de executivi de pe piata locala si presedinte al companiei de executive search Leadership Development Solutions (LDS), partenerul pentru Romania al gigantului Korn/Ferry International, numarul unu mondial in executive search, este de parere ca piata muncii reflecta calitatea actului de invatamant.
„Ne dorim sa avem o populatie de management bine educata si preocupata de crearea valorii. Sistemul de invatamant trebuie restructurat si reorientat, astfel incat Romania sa ajunga pe harta lumii ca o tara care produce oameni de calitate. Avem aproape 1.000 de facultati care nu fac altceva decat sa tipareasca diplome fara valoare. Nu trebuie sa avem 200.000 de absolventi de facultate anual, din care cei mai multi ajung soferi de taxi sau intorc hamburgeri in fast-food-uri in Statele Unite. Nu trebuie sa avem 100 de universitati, ci 5 sau 10 foarte bune", mai spune Furnica.
In prezent, sistemul politic si social romanesc nu este credibil pentru tineri, drept pentru care majoritatea inca aleg sa plece sa studieze sau sa lucreze in strainatate.
Camelia Stanculescu, director general al Manpower Romania: Reducerea fiscalitatii conduce la reducerea numarului de companii aflate in zona „economiei subteraneFacilitatile fiscale ar debloca zona „gri"
Oferirea de facilitati fiscale pentru companiile angajatoare si generatoare de noi locuri de munca atat pe perioada nedeterminata, cat si pe perioade determinate este o masura care se regaseste in foarte multe tari dezvoltate si care ar trebui aplicata si in Romania.
„Desi, aparent, contributia privind taxele se reduce pe anumite segmente, la nivel macro astfel de facilitati fiscale duc la deblocarea anumitor zone «gri», contributiile totale inregistrand cresteri semnificative. Astfel de masuri duc la reducerea numarului de companii aflate in zona «economiei subterane». Se trece astfel de la sistemul «foarte mult de la putini» la sistemul «mult de la mai multi»", explica directorul Manpower.
Simplificarea birocratiei este o alta necesitate pentru investitori, acestia trebuind sa-si concentreze acum resursele preponderent catre activitati direct productive generatoare de venit, si nu catre activitati administrative deosebit de complexe si greoaie in ceea ce priveste gestionarea relatiilor cu autoritatile, emiterea si depunerea de declaratii, urmarirea calculului si platilor sutelor de taxe, impozite si contributii, apreciaza Stanculescu.
De asemenea, autoritatile ar trebui sa simplifice procedura de accesare a fondurilor europene pentru resurse umane. Romania are la dispozitie fonduri europene in valoare de 4,3 mld. euro pana in 2013, insa pana in prezent au foat aprobate foarte putine proiecte, in special ca urmare a procedurilor greoaie si a termenelor lungi pentru evaluarea si aprobarea proiectelor.
Piata fortei de munca a trecut in ultimele luni de la cerere crescuta de forta de munca si deficit de personal in mai multe domenii la o nevoie foarte mare de locuri de munca mai ales datorita cresterii procentului populatiei active neocupate. Somajul a ajuns la 5,8% in mai si tot mai multe voci vorbesc despre disponibilizari, scaderi salariale si reduceri de bonusuri.
Situatia economica actuala a adus si o schimbare a mentalitatii angajatilor cu privire la un loc de munca. „Un loc de munca care iti ofera un venit este important, deci nu se mai asteapta pana la gasirea acelui loc de munca «ideal», ci se intelege importanta gasirii locului de munca potrivit in contextul dat", apreciaza Stanculescu.
„Statul este cel mai mare cheltuitor din economie"
In ceea ce priveste, stuatia macroeconomica, Furnica spune ca nu relansarea consumului este solutia pentru repornirea economiei, cel putin nu in sensul in care este perceputa ea in prezent.
„Casa este deja in flacari. Daca vom continua in ritmul acesta, trebuie sa ne asumam ca stimularea excesiva a consumului duce la bubble-uri sau la escrocherii financiare. Nu trebuie nici sa rationalizam consumul, insa trebuie ca populatia sa fie educata sa nu se mai imprumute mai mult decat produce, asa cum s-a intamplat pana acum. Romanii nu au obiceiuri de economisire si ar trebui ca un astfel de comportament sa fie stimulat", spune Furnica.
A doua masura care ar trebui sa stea pe masa Guvernului in aceasta perioada este eficientizarea propriilor costuri. „Statul este cel mai mare cheltuitor din economie. Guvernul ar trebui sa taie din costurile sale, sa eficientizeze activitatile statului, iar oamenii politici sa gandeasca in termeni economici, de business si nu pe criterii de coloratura politica", precizeaza Furnica.
Infrastructura este principala directie spre care ar trebui sa se concentreze investitiile in prezent. „Vin bani multi de la Uniunea Europeana. Ar trebui sa investim in infrastructura, pentru ca, in acest fel, sectorul de stat va genera o intreaga cantitate de proiecte care vor misca rotitele economiei. E ca un efect de domino", adauga Furnica.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO