Companii

Nuclearelectrica scoate la vânzare energie de peste 40 mil. euro

Nuclearelectrica scoate la vânzare energie de peste 40...

Autor: Roxana Petrescu

15.10.2014, 00:04 269

Nuclearelectrica, firma care prin intermediul centralei nucleare de la Cernavodă asigură 20% din producţia de energie a României, încearcă să-şi securizeze livrările pentru anul viitor şi a scos pe bursa de energie OPCOM 29 de pachete de electricitate, în valoare totală de 185,3 milioane de lei (peste 42 de milioane de euro).

Licitaţiile vor avea loc în perioada 20-21 octombrie. Producătorul de energie încearcă să vândă energie pe două tipuri de contracte, unele pentru întreg anul 2015, iar altele pentru primele patru luni din anul viitor. Preţul de pornire în aceste licitaţii este de 165,5 lei pe MWh, preţ în care este inclusă şi taxa de introducere în reţeaua de transport. În total, Nuclearelectrica încearcă să vândă prin aceste licitaţii circa 10% din producţia anuală a companiei.

WikiZF: Profilul companieiNuclearelectrica

Pentru o companie cu un profil de producţie aşa cum este cel al centralei de la Cernavodă, care are o producţie aproape constantă şi care are nevoie de consumatori de energie în bandă este foarte importantă semnarea contractelor pe termen lung, piaţa spot fiind practic inaccesibilă pentru Nuclearelectrica. 

În primele şase luni ale anului, Nuclearelectrica s-a confruntat cu o scădere a profitului de 69%, rezultatul companiei fiind puternic influenţat de preţurile mai mici la electricitate, dar şi de introducerea taxei pe stâlp. Veniturile raportate de companie s-au comprimat cu 13% în perioada analizată. Astfel, profitul net al companiei a ajuns la 60,42 milioane lei (13,5 milioane euro), de la valoarea de 196,12 milioane lei în primele şase luni din 2013. Compania a înregistrat venituri totale de 853,9 milioane de lei (191,2 milioane de euro) în perioada analizată. Nuclearelectrica îşi va anunţa rezultatele pentru primele trei trimestre la jumătatea lunii viitoare.

Ieri, titlurile Nuclearelectrica se tranzacţionau la 7,89 de lei pe acţiune, în scădere cu 0,25%. La acest preţ, capitalizarea companiei era de 504 milioane de euro. Compania este controlată în proporţie de peste 80% de stat, prin Ministerul Economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO