Companii

Nuclearelectrica: Unitatea 1 Cernavodă a fost deconectată

Nuclearelectrica: Unitatea 1 Cernavodă a fost deconectată

Autor: Cristina Bellu

06.01.2017, 14:17 208
Unitatea 1 a centralei de la Cernavodă a fost deconectată de la Sistemul Energetic Naţional din cauza unei perturbaţii pe o linie de evacuare putere de 400KV în SEN, apartinand operatorului de transport a energiei electrice, potrivit unui anunţ al Nuclearelectrica.
 
“Această perturbaţie apărută din cauza vremii nefavorabile din zonă, a produs deconectarea automată a turbogeneratorului Unităţii 1 de la SEN, reactorul ramanand in functiune la un nivel redus de putere.”, precizează compania.
 
Sistemele centralei funcţionează conform proiectului şi nu există niciun impact asupra securităţii nucleare a reactorului, personalului de exploatare, populaţiei şi mediului înconjurător.
 
Centrala de la Cernavodă are în funcţiune două reactoare nucleare, care acoperă circa 18% din necesarul anual de energie electrică la nivel naţional. Planul iniţial, cel din anii 1980, prevedea construirea a cinci reactoare. Unitatea 1 a fost terminată în 1996, iar cea de-a doua în anul 2007.
 
Unităţile 3 şi 4 se află în conservare încă din 1992, potrivit informaţiilor de pe site-ul Nuclearelectrica. Rata totală de finalizare este de circa 15% la Unitatea 3 şi de 14% la Unitatea 4, constând în lucrări civile la clădirea reactorului, clădirea turbine şi clădirea de servicii. Potrivit Nuclearelectrica, proiectul unităţilor 3 şi 4 va fi pus în funcţiune în intervalul 2025-2030.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO