Companii

Nume de cod MiRoR: Petrom lucrează cu Rolls-Royce şi Areva la proiectarea unui robot

Nume de cod MiRoR: Petrom lucrează cu Rolls-Royce şi...

Autor: Roxana Petrescu

04.11.2012, 17:53 1477

Petrom, cea mai mare companie din România, lucrează ală­turi de firme precum Rolls-Royce sau gigantul francez Areva la proiectul unui robot care să aibă autonomie foarte ma­re, care să se poată deplasa pe structurile metalice şi care să aibă multiple utilizări pornind de la industria nucleară până la industria petrolieră. Roboţelul ar urma să fie folosit pentru mă­surători sau reparaţii.

Interesul direct al producătorului de pe­trol şi gaze este acela de a obţine o structură capabilă să func­ţioneze în medii greu accesibile şi în atmosferă umedă, pla­nurile Petrom fiind acelea de a-l folosi pentru lucrări pe plat­formele marine offshore. Robotul se va numi MiRoR (acro­nimul de la minisistem robotic pentru reparaţii şi men­tenanţă în zone greu accesibile).

Potrivit informaţiilor com­paniei, proiectul a început în fe­bruarie 2012 şi are un termen de realizare de patru ani de zile. Compania nu a precizat care este valoarea acestui proiect.

Partenerii pentru proiectul MiRoR sunt Universitatea din Not­tin­gham, institutul de cercetare Fraunhofer, Funda­ţia Tekniker din Spania, insti­tu­­tul elveţian ETH, Rolls-Royce, Areva, spaniolii de la Acciona şi Petrom. Toţi cei im­pli­caţi par­ticipă la conceperea MiRoR atât cu expertiză teh­ni­că, dar şi financiar. Ulterior, toţi partenerii vor avea drep­tul de a folosi şi exploata minirobotul. În cazul unui succes, MiRoR ar putea de­veni primul aparat european de acest gen folosit pe o plat­formă petrolieră.

Implicarea Petrom în acest proiect vine în contextul în care com­pania operează două perimetre offshore (Istria XVIII şi Neptun XIX), însumând o arie de 13.880 km2. Petrom produce în prezent, pe platforma continentală, din cinci ză­căminte co­mer­ciale: Lebăda Est, Lebăda Vest, Sinoe, Pescă­ruş şi Delta. Pro­ducţia actuală atinge aproape 32.000 boe/zi, ceea ce repre­zintă aproximativ 18% din pro­ducţia Petrom din România.

Mai mult, Petrom, alături de gigantul american ExxonMobil, sunt implicaţi în lucrările de explorare a zonei de mare adâncime din perimetrul Neptun din Marea Neagră. Acolo prin prima sondă săpată a fost deja identificată o acumulare de gaze naturale de 42-84 de miliarde de metri cubi. Ţinând cont de factorul de recuperare şi de preţurile internaţionale de tranzacţionare a gazelor naturale, valoarea acestei acumulări ar putea ajunge la 17 miliarde de euro.

Grupul Petrom a înregistrat în primele şase luni ale anului o cifră de afaceri de 12,2 miliarde de lei (2,7 mld. euro), în creştere cu 19% comparativ cu perioada similară a anului trecut. În aceeaşi perioadă compania a realizat un profit net de 2 miliarde de lei (462 de milioane de euro), cu 16% mai mare faţă de cel din primele şase luni din 2011. Săptămâna aceasta, miercuri, compania urmează să-şi publice rezultatele la nouă luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO